Redovni pregledi ključ za otkrivanje poremećaja rasta

Nacionalno udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom HORAST saopštilo je da su redovni sistematski pregledi od najvećeg značaja u otrkivanju poremećaja, a da je važno i upoznavanje sa problematikom poremećaja rasta.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

11:20

Default images

Foto: Christiaan Triebert / Flickr.com

U nedelji podizanja svesti o značaju normalnog rasta kod dece - "Ne radi se o visini, reč je o zdravlju dece!" udruženje navodi da je vrlo važno znati da je nedostatak hormona rasta poremećaj koji se uspešno tretira, da su terapije potpuno komforne i ni u kom pogledu ne menjaju kvalitet života dece.

Dodaje se da je bitno samo pratiti rast i razvoj svog deteta i na vreme potražiti odgovore na pitanja da li dete raste normalno, koji je normalan obrazac rasta deteta, da li suviše spor ili suviše brz rast deteta tokom jedne godine ukazuje na stanje opšteg zdravlja.

Svi koji nisu sigurni da znaju odgovre na ova pitanja treba da kontaktiraju Udruženje HORAST, koje će pružati potrebne informacije i savete o svim aspektima poremećaja rasta, piše u saopštenju.

Treća nedelja septembra posvećena je podizanju svesti o značaju normalnog rasta kod dece, obeležava se širom sveta u okviru globalne kampanje pod nazivom Children's Growth Awareness week, tokom koje se aktivno govori o problemu poremećaja rasta koji najčešće nastaje kao posledica nedostatka hormona rasta, izuzetno važnog hormona za zdravlje dece.

Osim što utiče na linearni rast kostiju, hormon rasta ima niz značajanih uloga u metabolizmu, a njegov nedostatak može pruzrokovati srčane, imunološke, probleme sa kostima, plućima i nije samo estetski problem, već problem koji može da utiče na sveobuhvatno zdravlje, naglašava se u saopštenju.

Zato je od najvećeg značaja dijagnozu postaviti u što ranijem periodu razvoja deteta kako bi se primenom odgovarajuće terapije postigao željeni cilj, a u otkrivanju tog, kao i ostalih problema rasta, najvažniju ulogu ima primarna zdravstvena zaštita, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: