Hičkok pomaže neurolozima da shvate komu

Grupa kanadskih neuro naučnika tvrdi da je pomoću sekvence iz američke kriminalističke televizijske serije "Alfred Hičkog vam predstavlja" uspela da zabeleži svesne reakcije pacijenata koji je već 16 godina u vegetativnom stanju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2014.

19:22

Default images

Istraživači sa Vestern Univerziteta objavili su rad o tehnici skeniranja mozga koja prati reakcije pacijenata na skraćenu verziju jedne od najpopularnijih i najnapetijih epizoda serije - "Beng! Mrtav si!" iz 1961.

Pacijent je 34-godišnji Kanađanin koji je pre 16 godina zadobio povredu mozga i koji od tada ne daje nikakve znakove svesti.

Naučnici su uz pomoć magnetne rezonance snimali mozak pomenutog pacijenta, kao i nekoliko zdravih osoba dok su gledali kratak isečak iz Hičkokovog filma o petogodišnjem dečaku koji, pronašavši stričev pištolj napunjen mecima, vitla njime po ulici.

Studija, koja je objavljena u Analima američke akademije nauka (PNAS), pokazala je da su svi učesnici testa imali gotovo istovetne moždane reakcije na film.

"Ono što smo videli je da je u mozgu pacijenta došlo do promene u svim ključnim trenucima u filmu, na potpuno isti način kao i kod zdrave osobe", izjavio je autor studije prof Edrijen Oven.

"Uspeli smo da dopremo do svesti. Izmerili smo ili detektovali činjenicu da je ovaj pacijent bio u stanju da prati zaplet", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: