Postoje li "prave godine" za muškarca da postane otac?

Za razliku od muškaraca, žene su rođene sa fiksnim brojem jajnih ćelija, koje su fundamentalne za reprodukciju i samim tim nakon navršenih 35 godina starosti imaju teškoća da zatrudne.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

19:45

Default images

Foto: Andrew Blight/Flickr.com

Muškarac istih godina stvara preko sto miliona spermatozoida na dan, po hiljadu za svaki otkucaj srca.

Teoretski, muškarac proizvodi spermu koja je sveža sve vreme i zbog toga nema razlike između sperme osobe koja je 85 godina stara i osobe koja ima 35 godina.

Najnovija istraživanja ukazuju, međutim, na izvesna ograničenja u plodnosti i kod muškaraca.

Muškarci koji su stariji od 40 godina imaju manje šanse da postanu očevi nasuprot mlađim muškarcima.

Takođe, njihova deca izložena su većem riziku obolijevanja od autizma, šizofrenije i psihoze, odnosno depresije.

Ispitivanja su takođe pokazala da deca rođena od starijih očeva imaju niže vrednosti na testovima inteligencije. Jedno istraživanje je dokazalo da je učestalost Daunovog sindroma 50% zavisna od kvaliteta spermatozoida.

Ukoliko sparimo starijeg muškarca i mlađu ženu, razvoj embriona je drugačiji nego ako su oba partnera mlađa. Pronađena je promena težine embriona i povećanje smrtnosti nakon rođenja.

Što je muškarac stariji, kvaliteta njegove sperme je više promnjen. Smanjena je pokretljivost spermatozoida i smanjena je kvaliteta njihovog DNK-a.

Sama plodnost se ne smanjuje, samo se smanjuje kvaliteta spermatozoida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: