Srbija: Prve operacije gama nožem od aprila 2015.

Ugovor o nabavci gama noža biće potpisan do kraja septembra, a operacije u Srbiji bi se mogle vršiti već od aprila 2015. godine, najavila je danas koordinator za neurohirurgiju Danica Grujičić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.09.2014.

12:15

Default images

Foto: Army Medicine/Flickr.com

Za nabavku gama noža još treba da se saglasi Ministarstvo finansija i da se sprovede postupak javne nabavke, rekla je Grujičić za RTS.

Ona je dodala da treba i da se usaglasi nabavka tog aparata i sa izgradnjom novog objekta, koji će biti smešten pored magnetne rezonance i dodala da je za taj objekat već odobrena lokacijska dozvola i da treba da se gradi po principu "ključ u ruke".

"Ako 1. oktobra počne izgradnja, već u aprilu bi u Srbiji mogle početi operacije gama nožem, jer se izvođač obavezao da može za šest meseci da izgradi taj objekat," najavila je Grujičić.

Ona je navela da oko 50 odsto pacijenata koji idu u inostranstvo i oko 50 odsto sredstava koje se izdvajaju za operacije u inostranstvo, sada odlaze na pacijente koji se operišu gama nožem u Turskoj i naglasila da će se sa tim prestati.

Govoreći o situaciji u oblasti neurohirurgije u Srbiji, ona je rekla da je utvrđeno da na primer, Novi Sad ima mali broj neurohirurga i da bi trebalo primiti nove mlade stručnjake, da u Nišu postoji problem zbrinjavanja dece, dok u Kragujevcu neurohirurzi nemaju svoju salu, nego je dele sa otropedima i često, kako je rekla, intervencije zbog krvarenja na mozgu ili moždanog udara moraju da čekaju dok se ne završi operacije kuka, što je nedopustivo.

Grujičić je najavila da će se zbog toga racionalizovati služba, tačno utvrditi koliko ko operiše i da će se operacije klasifikovati po težini, a pacijenti slati iz jednog u drugi grad u Srbiji, koji ima bolje kapacitete i veće iskustvo za određene vrste bolesti.

"Treba gledati na Srbiju kao celinu i nije problem da iz Beograda neko ode u Novi Sad ili Kragujevac, ako se tamo nešto bolje radi, ali je najvažnije da se od Subotice do Vranja pacijent jednako dobro zaštiti i dobije jednako dobru negu", rekla je Grujičić.

Kada je reč o "aferi dijazepam", ona je istakla da policija dobro radi svoj posao da bi se utvrdilo kako su nestali ti lekovi i dodala da smatra da policija već sve zna o tome, a da je pitanje za Vladu Srbije da li će to biti objavljeno.

Ona je najavila i da se pri Ministarstvu zdravlja formira Centar za praćenje droga, kao i da je već formirana Radna grupa za promenu uredbe o načinu uništavanja droga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: