Da li vas deprimira tmurno vreme?

Iako ima ljudi kojima je kišno vreme romantično, većina će reći da ih takve vremenske (ne)prilike čine bezvoljnim i tužnim.

Izvor: Tportal.hr

Nedelja, 14.09.2014.

08:48

Default images

Ove godine bilo je mnogo kišnih dana, pa mnogi imaju utisak da leta (u pravom smislu) nije ni bilo.

I ovi poslednji letni dani su u znaku tmurnog i kišovitog vremena, a ni dugoročne prognoze ne ohrabruju.

Kiša u nekim ljudima budi setu, neraspoloženje, pa čak i intenzivnije emocije tuge i bezvoljnosti. Retko ko se za vreme kišnog dana ne bi rado sklupčao pod toplo ćebe i odmarao se uz neki film. Ali da ne biste propuštali dragoceno vreme i da biste bili srećniji i produktivniji, vremenu ne treba da pridajete toliko pažnje.

Istraživanja su pokazala da meteoropate zaista postoje i da postoji povezanost vremena i raspoloženja, kao i stanja organizma, ali to se prvenstveno odnosi na nagle promene vremena i temperatura, kao i na nagle promene u atmosferskom pritisku i vlažnosti vazduha.

Naučnici Univerziteta Humbolt u Berlinu pokušali su da otkriju i da li kiša može da utiče na naše raspoloženje.

Sproveli su istraživanje na uzorku od 1.233 čoveka, ali nisu uspeli da dokažu da postoji jasna povezanost između sunčanog vremena i sreće, kao ni između kišovitog vremena i depresije.

Uočili su da dugotrajno tmurno vreme i nedostatak prirodne svetlosti može izazvati neprijatne emocije, ali su istakli da je potrebno još istraživanja koja će bolje objasniti tu povezanost.

Da li vas deprimira tmurno vreme?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: