Virus je ovog čoveka ostavio bez srca

Mark Servotka nema puls. Njega, nakon što se zarazio opasnim virusom dok je šetao psa, u životu održava revolucionaran uređaj koji se nalazi na njegovom struku, piše "Telegraph".

Izvor: Telegraph

Nedelja, 07.09.2014.

19:50

Default images

Virus je doveo do prestanka rada srca, i on se trenutno nalazi na listi za transplantaciju srca. U međuvremenu, uređaj na baterije ga održava u životu tako što pumpa krv kroz njegovo telo.

Servotka je jedna od 150 osoba koje imaju ovaj uređaj, koji on naziva „novim srcem“.

On ne može da se kupa ili tušira, ne može da putuje vozom jer cev može de bude povučena i izvučena iz njegovog tela.

„Uvek možete da se pitate kako se to dogodilo vama, ali ja sam jedna od onih osoba koje vide polu-punu čašu“, izjavio je Servotka.

Uređaj pod imenom Vad mu takođe omogućava da hoda nekoliko kilometara, nešto što nije mogao da učini pre 12 meseci.

Tačan uzrok virusa koji je njegove organe, uključujući i srce, toliko oštetio je nepoznat, ali Servotka misli da je do zaraze došlo dok je šetao svog psa u Sariju.

Pas je otrčao u šumu i vratio se prljav, pa ga je Servotka oprao. Narednog jutra su noge i ruke počele da mu otiču, pa je posetio lekara koji mu je dao antihistamine. Međutim, nedelju dana kasnije osetio je da mu srce“ludi“.

Doktori su u bolnici otkrili da mu srce kuca 220 otkucaja u minutu – normalno srce kod odrasle osobe to učini 60 do 100 puta.

Testovi su otkrili ozbiljne ožiljke na srcu, što je ukazivalo na to da je virus napao organe. Srce je bilo isuviše slabo da bi pumpalo krv kroz telo i ugrađen mu je pejsmejker.

„Doktori su mi rekli da misle da je u pitanju ozbiljna alergijska reakcija na nešto što je dovelo do otoka“.

Sevotka se nakon ugradnje pejsmejkera vratio na posao, ali se njegovo stanje ubrzo pogoršalo.

„Nisam mogao da pređem 100 metara a da mi ne bude loše“, dodaje Servotka.

Nakon novih pregleda u specijalističkoj bolnici za srce u Kembridžu, doktori su mu rekli da mu je potrebna transplantacija srca, ali da ne može da dobije srce jer ono ne bi moglo da radi zbog toga što su postala toliko ‘halapljiva’ za krvlju da su stvarala ogroman pritisak. A i bubrezi su počeli da otkazuju.

U poslednjem pokušaju da mu se spasi život, Servotki je ugrađen Vad za koji se doktori nadaju da će uspeti da smanji pritisak pluća kako bi mogao da dobije novo srce.

Iako su virusi uobičajeni, stručnjaci tvrde da vrlo retko eskaliraju na ovaj način.

Foto: Image courtesy of cooldesign at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: