Koja je prava hrana za sitne sate?

Verovatno ste već čuli da obrok, pa čak i samo zalogaj, dva pre spavanja nisu pametna ideja. Međutim, kako to obično biva, nova studija pokazuje da ta tvrdnja nije u potpunosti tačno. Potrebno je samo znati šta smete jesti u sitne sate.

Izvor: Izvor: B92, Time

Nedelja, 31.08.2014.

17:16

Default images

Naročito ukoliko večerate nekoliko sati pre odlaska na spavanje, ili imate veoma aktivne večeri pre odlaska u krevet, manji obrok pomoći će vam da stabilizujete nivo šećera u krvi tokom duge noći, objašnjava nutricionistkinja Stefani Makson (MD Anderson Cancer Center) sa Univerziteta u Teksasu.

Zašto bi trebalo da brinete o vašem nivou šećera u krvi i tokom noći? Kao što većina dijabetičara zna, nivo šećera u krvi i s njim povezani hormone mogu da povećaju ili umanje vaš apetit i nivo energije, a mogu da utiču i na vaše napore da sagorevate kalorije.

“Nizak nivo šećera u krvi u jutarnjim časovima može dovesti do toga se osoba oseća tromo i da teško ustaje iz kreveta”, navodi Makson dodajući da je još jedna od posledica i loš san koji prati često buđenje tokom noći.

Prema njenim rečima, nivo šećera u krvi trebalo bi držati na optimalnom nivou, što je prilično teško ukoliko se podrazumeva da ćete provesti više od deset sati bez obroka, u periodu od večere do doručka. (Upravo zbog toga ona, kao i brojne njene kolege, ističu važnost doručka.)

“To da vam nije potrebna energija tokom sna, to je jedan veliki mit”, dodaje Kesi Bjork, nutricionistkinja i osnivačica sajta HealthySimpleLife.com. Ne samo da vam mudro izabran obrok pre spavanja može obezbediti energiju potrebnu za sagorevanje kalorija tokom sna, već će zavarati i vaše hormone gladi koji nagovaraju telo da skladišti nepoželjne masti, objašnjava ona.

S tim u vezi, za očekivati je da vam kugla sladoleda neće doneti mnogo koristi. Umesto toga, bolje posegnite za složenim ugljenim hidratima (pšenični hleb od celog zrna, povrće koje ne sadrži skrob, kokice, voće), tvrdi Stefani Makson.

Ove namirnice se razgrađuju polako i tako pomažu pri održavanju poželjnog nivoa šećera u krvi. Za sportiste dodatni protein (ćureće ili pileće meso) mogu biti odličan obrok pre spavanaj, jer će pomoći oporavak njihovih mišića tokom spavanja, ali će ih snadbeti i aminokiselinom zvanom triptofan, koja pozitivno utiče na naš san, objašnjava Makson.

Takođe, s vremena na vreme, ne bi trebalo da bežite i od malo masnijih namirnica, kako se vaš organizam ne bi navikao na složene ugljene hidrate u kasnim satima i time ubrzao njihovu razgradnju, dodaje Bjork.

Ono šzo bi svakako trebalo da izbegavate pre spavanja su čips, kolači i bilo koja druga vrsta namirnica koje se tradicionalno služe za desert, savetuje dr Džoan Sabate, profesorka nutricionizma na Univerzitetu Loma Linda. Tokom procesa proizvodnje odstranjena iz ovih namirnica obično su odstranjena vlakna i ostale hranljive materije koje usporavaju varenje. To znači, objašnjava dr Sabate, da njih organizam veoma brzo vari, zbog čega lako unose pometnju kada je nivo šećera u krvi u pitanju. A to je pogubno za vaš miran san.

Stefani Makson još dodaje - ništa što sadrži kofein, uključujući i čokoladu, ne bi trebalo konzumirati pre spavanja.

Izvor: Time
Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: