Iznenađujućih 7 namirnica koje skrivaju gluten

Učestali grčevi u stomaku, ali i simptomi poput slabosti, gubitka kilograma, kao i alergija mogu ukazivati na intoleranciju na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Pa dok brojni misle kako su proizvodi od spomenutih žitarica jedini koji sadrže gluten, varaju se, naime, on je sveprisutan u prerađenoj hrani.

Izvor: Dnevnik.hr

Četvrtak, 28.08.2014.

08:35

Default images

Otkrivamo vam iznenađujuće namirnice koje skrivaju gluten:

1. Prelivi za salatu


Brojni proizvođači slasnih soseva i marinada za salate koriste pšenicu koja služi za zgušnjavanje teksture. Kako bi izbegli dodir s glutenom, soseve i sami možete napraviti vrlo lako, primera radi, kašičica senfa, sok polovine limuna ili jabukovog sirćeta uz malo soli i bibera potrebni su sastojci za vrlo ukusan preliv za salatu.

2. Plesnjivi sirevi

Ukusni plesnjivi sirevi poput popularne gorgonzole vrlo često u sebi sarže gluten, jer proizvođači u nastojanju da ubrzaju nastanak plavih plesnjivih komada dodaju komade hleba. Naime, kvasac iz hleba pospešuje brži nastanak plesni.

3. Kocke za supu

Aditivi odnosno pojačivači ukusa čine glavni sastav brojnih prerađenih namirnica, a na maltodekstrin trebalo bi da obrate pažnju sve osobe koje bi trebalo da izbegavaju gluten. Naime, on je skriveni glutenski proizvod u kockama za supu.

4. Kiseli krastavci

Sok iz krastavaca mešavina je slada i sirćeta koja je po svom sastavu slična pivu i često sadrži gluten. Zato prilikom kupovine omiljene zimnice pažljivo čitajte sastav na etiketi.

5. Viršle i paštete

Za ukusan i primamljiv ukus viršli i paštete zaslužni su brojni konzervansi i aditivi, a takvi u sebi često sadrže gluten.

6. Soja sos

Jedan od glavnih sastojaka soja sosa je gluten, a pametna zamena je tamari sos čiji sastav čine čista soja, voda i morska so bez dodataka pšenice.

7. Sladoled

Prilikom isprobavanja novih primamljivih ukusa sladoleda obratite obavezno pažnju na sastav rashlađujuće poslastice. Naime, arome ječmenog slada, komadići testa česti su sastojci kuglica, a osim toga, pogoni u kojima se neki od sastojaka sladoleda obrađuju često služe i za obradu pšenice.

Foto: Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: