Pedijatri: Nastava treba da počinje kasnije

Studije su pokazale dobrobiti, ljudi zaduženi za obrazovanje su to preporučili, a sada i lekari u SAD tvrde da nastava u srednjim školama i gimnazijama treba da počinje kasnije ujutru, piše "Huffington Post".

Izvor: Huffington Post

Utorak, 26.08.2014.

14:38

Default images

Američka akademija pedijatara objavila je dokument u kom preporučuje da nastava u srednjim školama i gimnazijama treba da počinje kasnije, barem u 8.30 časova ujutro.

U skoro 40 odsto škola u SAD nastava počinje pre 8 časova ujutru. U pitanju je fenomen koji ima negativne efekte na bezbednost tinejdžera, njihovo stanje i edukaciju, sudeći po dr Džudit Ovens, direktorki medicine sna iz Dečjeg nacionalnog medicinskog centra u Vašingtonu.

Adolescenti su trenutno ozbiljno uskraćeni za san, navodi se u dokumentu, a 87 odsto studenata u gimnazijama spava znatno manje od preporučenih 8,5 do 9,5 časova.

Razlozi za ovo su različiti. Iz bioloških razloga, tinejdžerima može biti teško da spavaju pre 23 časa, a pored toga na san utiču i životni faktori poput domaćih zadataka i vannastavnih aktivnosti.

„Ovo je ozbiljan zdravstveni problem i u najboljem interesu učenika jeste da škole načine ovaj korak. Nadamo se da ćemo dodatnom edukacijom nadležnih ustanova i škola dovesti do sprovođenja ove ideje“, izjavila je Ovensova.

Istraživanja pokazuju da nedostatak sna negativno utiče i na ocene učenika. Studija sprovedena 2012. godine pokazala je da učenici kojima nastava počinje jedan sat kasnije nego što je uobičajeno imaju više bodova na standardizovanim testovima iz matematike.

Neispavana deca takođe prijavljuju povećan nivo depresije, povećanu gojaznost i lošije rezultate u školi.

„Kada pomerite vreme početka nastave, svi ovi faktori se poboljšavaju – deca prijavljuju manje nivoe depresije, beleži se manje udesa, dobijaju se bolje ocene i deca redovno prisustvuju nastavi“, zaključuje Ovensova.

Foto: Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: