Beograd: Na jednom mestu vrhunski psiholozi sveta

U Beogradu je večeras počela 37. Evropska konferencija o vizuelnoj percepciji (ECVP) koja okuplja vrhunske psihologe s kontinenta i iz sveta, specijaliste za tu široko primenljivu oblast.

Izvor: Beta

Nedelja, 24.08.2014.

19:29

Default images

ECVP je godišnji sastanak posvećen naučnom proučavanju vida, a posebno vizuelne percepcije - kako se spoznaje svet čulom vida, i proučavanju "višečulnih procesa povezanih s vidom".

Ta konferencija koja se prvi put održava u Beogradu, privlači 700 do 900 učesnika iz Evrope, Severne Amerike i regiona Azije i Pacifika, te je jedan od najvećih skupova te vrste u svetu.

ECVP se redovno održava od 1978. godine, kao "putujući skup" - svaki put u drugom gradu Evrope i organizuje se uz pomoć lokalnih stručnjaka. Cilj tih sastanaka je predstavljanje i razmatranje novina u razumevanju ljudskog, životinjskog i "mašinskog vida" iz emprijske, teorijske i perspektive primenjenog znanja.

Skup u Beogradu se završava u četvrtak, a među temama na koje su pripremljeni radovi su umetnost i vid, učenje, svetlost i boja, pokreti oka, prepoznavanje lica, poimanje osobina površine.

Sutra, u ponedeljak uveče, naučnici će u okviru neformalne "Večeri iluzija" koju priređuju tek treći put, predstaviti rezultate istraživanja, nove vizuelne iluzije i varijante ranijih.

Neke od tema su Leonardo da Vinči kao model drugih umetnika, iluzije u percepciji boje zavisne od uzrasta posmatrača, dinamične trodimenzionalne iluzije, razumevanje Mondrijanovih slika s rešetkastim motivima, poređenje percepcije do koje se dolazi rukom i okom.

ECVP u Beogradu organizovala je Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju - zajednička istraživačka grupa Univeziteta u Beogradu i u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: