Injekcijama botoksa protiv raka

Prema najnovijim istraživanjima, inekcije botoksa mogle bi da budu od koristi u borbi protiv raka.

Izvor: Izvor: BBC Priredila: AV

Petak, 22.08.2014.

12:06

Default images

Naučnici Univerziteta Kolumbija u Njujorku i Univerziteta u Trondhajmu u Norveškog istraživali su povezanost nerva vagus (nerv koji povezuje mozak i digestivni trakt) i raka stomaka, prenosi BBC.

Studija, objavljena u magazinu “Science Translational Medicine”, pokazala je da nerv vagus utiče na širenje raka stomaka. Međutim, naučnici su ustanovili da primena inekcija Botoksa može da spreči širenje raka.

Botoks ili Botulinum toxin A je produkt specifičnih bakterija (clostridium botulinum) koje izazivaju trovanje hranom zvano botulizam. Otrov koji proizvode ove bakterije spada medju najtoksičnije, ali nakon farmakoloških obrada u medicinske svrhe koristi se prečišćena, slabo koncentrovana forma.

Botoks je popularan u kozmetičkoj industriji jer otrov, remeteći funkciju nerava, izaziva opuštanje mišića i ispravljanje bora, a obilje novih istraživanja ukazalo je na to da upravo nervi mogu izazvati širenje raka.

Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da je i presecanje nerva i ubijanje nerava Botoksom usporilo širenje stomačnog raka i učinilo ga osetljivijim na hemoterapiju.

Jedan od naučnika, doktor Timoti Vong, izjavio je za BBC: “Da li ćete izlečiti rak ako samo presečete nerv? Verovatno ne. ALli, ako u ranoj fazi poremetite nerv, tumor znatno više reaguje na hemoterapiju, tako da ovo ne vidimo kao jedini lek, već nešto što bi trenutne i buduće tretmane moglo da učini efikasnijim.”

Neki ogledi već su započeti na ljudima kojima će operacijom biti odstranjen stomačni rak, a još jedno istraživanje ukazalo je na moguću vezu nerava i raka prostate.

„U prethodne dve godine naišli smo na neke dokaze koji ukazuju na to da određene vrste raka stomaka dobijaju signale za rast od nervnog sistema. Ali, istraživanje je još uvek u ranoj fazi i još nije jasno da li bi baš ovim pristupom mogli da se spasu životi pacijenata“, izjavila je Elenor Beri, PR Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

Photo credit: ekai / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: