KŠ: Kompletirana oprema za skrining grlića materice

Opšta bolnica u Kruševcu dobila je još dva mikroskopa za citoskrinere, vredna oko 198 hiljada dinara, čime je kompletirana oprema za masovni skrining karcinoma grlića materice, saopšteno je danas iz te ustanove.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.08.2014.

10:30

Default images

Foto: dream designs / FreeDigitalPhotos.net

"Za skrining karcinoma materice, za koji imamo izvanredan odziv pacijentkinja, sada smo zaokružili celinu. Imamo dovoljno lekara i citoskrinera, hirurga, ginekologa, koji kod komplikovanih slučajeva intervenišu", kazala je direktorka Opšte bolnice Slobodanka Jotić.

Ona je navela da skrining karcinoma materice obavlja od početka 2013. godine, da je u martu ove godine počeo skrining karcinoma dojke i da od 1. septembra počinje skrining karcinoma debelog creva.

Služba za Patologiju je, kako je kazao načelnik Miloš Mihajlović, tokom prošle godine uradila oko 5.600 testova, dok se do kraja ove godine očekuje da će da bude urađeno više od 6.500 testova.

"Razlika u odnosu na druge sredine je što imamo centralizovano bojenje i dijagnostiku na sekundarnom nivou, što je princip prema kome se sa što manje materijala i troškova radi veći obim posla uz stalnu kontrolu stručnih lica i kvaliteta laboratorijskog rada", kazao je Mihajlović.

Objasnio je da to znači da nema rasturanja materijala po malim domovima zdravlja i dispanzerima, gde su troškovi obrade i pripreme preparata daleko veći. On je naveo i da je otkriveno pet maligniteta u ranoj fazi, što "bi trebalo da znači da su tim pacijentkinjama spaseni životi".

U okviru projekta Ministarstva zdravlja i Nacionalne kancelarije vezanog za masovni skrining za karcinom grlića materice kruševačka Opšta bolnica ranije je dobila dijagnostički mikroskop sa video lancem i dva citoskrinerska mikroskopa, čija ukupna vrednost je 1,8 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: