Divizma: Melem za kožu, pluća, srce

Koristi se u vidu čaja, obloga, ulja i drugih preparata za lečenje zapaljenja pluća, astme, kašlja. Cvetovi se suše u tankom sloju, u hladu na prozračnom mestu, da bi se boja očuvala.

Izvor: Izvor: Z.O.Joksoviæ / Veèernje novosti

Četvrtak, 21.08.2014.

09:00

Default images

Od davnina poznata po svom čudotvornom, lekovitom dejstvu, divizma (Verbascum thapsus) je u antičko vreme smatrana magičnom biljkom. Legenda kaže da ju je Odisej nosio da bi se zaštitio od čini čarobnice Kirke, stari Rimljani su je brali izgovarajući magične reči, dok su hrišćani osveštanim buketićima, u kojima se obavezno nalazila i divizma, kadili kuće na Jovandan. Zbog izdužene stabljike i krupnih žutih cvetova, u narodu je zovu i kraljevska sveća. Raste po šumskim čistinama, slabo plodnim zemljištima, ali i peskovitim obalama reka i potoka.

Cele biljka je lekovita, s tim što se koren vadi u martu, a cvetovi i listovi beru se tokom celog leta i jeseni, po suvom i sunčanom vremenu, najbolje ujutru čim ispari rosa. Sveži cvetovi se suše u tankom sloju u hladu, na prozračnom mestu kako bi se očuvala boja. Posle sušenja, trebalo bi da se čuvaju u staklenim posudama na tamnom mestu, da ne bi povukli vlagu. Zanimljivo je da tek ubrani cvetovi prilično neprijatnog mirisa, dok su osušeni prijatniji i podsećaju na med.

Divizma u vidu čaja, obloga, ulja ili tinkture, jedan je od najboljih prirodnih lekova kod zapaljenja disajnih puteva, promuklosti, kašlja, katara bronhija, bronhitisa, zapaljenja pluća. Čaj se preporučuje protiv astme, smetnji u srčanom ritmu, grčeva u stomaku, bolova u želucu, neuralgija, ali i kod nervoze, teskobe, drhtanja. Isitnjeni i zgnječeni listovi pomešani sa medom u vidu obloga hlade opekotine i izvlače bol.

Divizma je svoju efikasnost pokazala i u lečenju ekcema, upalnih promena i drugih kožnih obolenja, hemoroida, kao i u slučaju infekcija oka - konjuktivitisa, suzenja, iritiranosti... Ulje od ove biljke primenjuje se u lečenju bolesti očiju, ušiju, kostobolje i reume.

Recepti

Čaj - Dve kašičice cvetova prelije se sa 300 mililitara ključale vode, ostavi da odstoji tri minuta, procedi i pije najmanje dva puta dnevno po jedna šolja. Čaj je još efikasniji ukoliko se navedena količina prelije ključalim mlekom, procedi i pije više puta na dan po jedna šoljica.

Obe vrste čaja naročito su delotvorne kod suvog katara, koji je praćen jakim nadražajem na kašalj. Za noćne napade najbolje je čaj zasladiti medom po sopstvenom nahođenju, sipati u termos i uzimati čim se kašalj javi.

Obloge - Dve kašičice cvetova kuvaju se u mleku dva minuta. Sadržaj se zatim procedi i rashladi do temperature podnošljivosti kože na koju se oblozi stavljaju.

Ulje - Sveže ubrani cvetovi, u količini po sopstvenom nahođenju, stave se u staklenu posudu, dobro zatvore i ostave da stoje na suncu. Nakon izvesnog vremena iz cvetova počinje da se izdvaja uljni rastvor, kojim se mažu bolna mesta zahvaćena gihtom i reumatizmom. Ovo ulje korisno je i za lečenje spoljnih rana na koje se stavlja po nekoliko kapi i potom sačeka da se osuše. Efikasno je i u terapiji unutrašnjih krvarenja a u tom slučaju uzima se po jedna čajna kašičica tri puta na dan, pri čemu mora da se vodi računa da je ulje uvek sveže.

Izvor: Večernje novosti
Foto: douneika / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: