Evo zašto krompir ne zaslužuje lošu reputaciju

Krompir sam po sebi nije loš i ne bi trebalo da ga tretiramo kao nezdravu namirnicu, piše " Huffington Post

".

Izvor: Huf

Utorak, 19.08.2014.

16:13

Default images

Da, vrlo često uz krompir služimo i brojne druge nezdrave stvari, ali bez svih tih loših dodataka krompir može biti vrlo dobar po naše zdravlje.

U svojoj najčistijoj formi, krompir je zdrav:

Krompir je prepun kalijuma

Jedan veliki krompir ispečen s ljuskom sadrži 1.600 miligrama kalijuma, u pitanju je skoro polovina preporučene dnevne doze kalijuma. To je takođe skoro četiri puta više kalijuma nego što ga sadrži jedna banana. Kalijum nije samo ključan za hidriranje organizma, već ima i veoma važnu ulogu u smanjenju krvnog pritiska.

Krompir je bogat vlaknima

Ukoliko jedete ljusku, jedan veliki krompir sadrži 7 grama vlakana – skoro četvrtinu preporučene dnevne doze. Međutim, bez kore, količina vlakana spušta se na svega 1 gram. Dijeta bogata vlaknima neće vam samo pomoći da se duže osećate sitim, već je i pokazano da ona može smanjiti rizik od dobijanja srčanog udara, sprečiti dijabetes i umanjiti nivo holesterola.

Poseduje zdravu dozu vitamina C

U kori krompira nalazi se i zdrava doza vitamina C – skoro 29 miligrama u velikom krompiru. U pitanju je skoro polovina preporučene dnevne doze vitamina C. Iako vitamin C neće zaustaviti prehladu u korenu, on igra važnu ulogu kao antioksidans i pomaže ranama da zarastu.

Krompir je dobar izvor mangana

Možda niste upoznati s ovim nutrijentom, ali to ne znači da vam on nije potreban. Mangan ima ključnu ulogu u procesuiranju proteina, ugljenih hidrata i holesterola, a takođe možda ima ulogu u formiranju kostiju, sudeći po sajtu WebMD.

Jedan veliki krompir s ljuskom sadrži 33 odsto preporučene dnevne doze mangana.

Bogat je vitaminom B6

Ovaj vitamin većinu svog posla obavlja „iza zavese“. Portparol Američke dijetetske asocijacije De Sendkvist izjavio je za sajt „Everyday Health“ da B6 naporno radi u kardiovaskularnom, digestivnom, imunom, mišićnom i nervnom sistemu. On takođe proizvodi i ključne hormone za mozak.

S 46 odsto dnevne preporučene doze vitamina B6, jedan veliki krompir s ljuskom je odličan početak.

Foto: Image courtesy of anankkml at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: