Izbegavati žumance ili jesti celo jaje?

Mnogi se jako trude da ostanu zdravi, broje kalorije, redovno vežbaju, a kada treba napraviti omlet, bacaju žumance. Međutim, možda je vreme da razmislimo o ovom poslednjem. Da li je žumance zaista opasno po zdravlje?

Izvor: B92

Subota, 16.08.2014.

13:24

Default images

Ako jedete cela jaja, ne podižete rizik od srčanih bolesti, zapravo, nutricionistkinja Liz Vulf autorka knjige “Jedite žumanca”, tvrdi kako je opasnije po zdravlje ne jesti žumanca.

Neka starija istraživanja, koja je sprovodio naučnik Nikolaj Aničkov, hraneći zečeve jajima otkrila su kako su nakon ishrane jajima njihove arterije bile začepljene kamencem. Nakon toga su žumanca, zajedno s ostalim izvorima zasićenih masnoća i holesterola, došla na loš glas. Međutim, Vulfova napominje kako zečevi nemaju ništa zajedničko s ljudskim telima i kako holesterol nije deo njihove ishrane.

Na sreću, novija istraživanja bacaju novo svetlo na ovu važnu namirnicu. U naučnom listu “The American Journal of Clinical Nutritionu” 2010. objavljena je metaanaliza prikupljenih podataka iz čak 21 različite studije koja pokazuje kako “zasićene masnoće nisu povezane s povećanim rizikom od koronarnih bolesti, moždanog udara ili koronarne bolesti krvnih sudova”.

Ranije ove godine magazin “Time”ispravio je argument iz 1984. kada je tvrdio kako su jaja i druga hrana koja sadrži masnoće opasni.

Postavlja se pitanje - šta je onda pravi uzročnik bolesti srca?

Vulfova odgovara kako je uzrok možda hronični povećani nivo stresa, ali i prekomerno konzumiranje biljnih ulja i prerađenih ugljenih hidrata, drugim rečima – uzrok leži u namirnicama koje dolaze u kutijama.

Prava istina o žumancima, kaže Vulfova, drugačija je.

“Ona su veliki izvor vitamina A, koji je dobar za kožu, vitamina grupe B za energiju i kolina, koji podržava zdravlje mozga, mišića, i neophodan je za zdravu trudnoću. Zasićene masnoće iz žumanca takođe su neophodne za proizvodnju hormona i sposobnost tela da apsorbuje vitamine i minerale. Dokle god kontrolišete ukupne kalorije koje unosite, konzumiranje celih jaja neće uzrokovati debljanje, uprkos masnoćama koje sadrže”.

Foto: Image courtesy of nuchylee / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: