Etika i ebola

Pod okriljem Svetske zdravstvene organizacije vode se razgovori o etici pri upotrebi eksperimentalnih lekova. Sastanak o tom problemu organizovan je u trenutku kada se zapadna Afrika suočava s epidemijom ebole.

Izvor: DW.de / Ivan Ðerkoviæ / Krispin Mvakideu / mm

Sreda, 13.08.2014.

08:35

Default images

Dva američka državljanina i španski sveštenik, koji su radeći u Africi zaraženi virusom ebole, dobili su netestirani lek zmap. Međutim, i pored obećavajućih početnih rezultata, 75-godišnji sveštenik preminuo je u bolnici u Madridu. Sve to uzburkalo je debatu o dobrim i lošim stranama upotrebe netestiranih medikamenata i potrebi da se jasno definiše način njihove upotrebe. Tim povodom za Dojče vele govori doktor Torsten Feld sa Odeljenja za infektivne bolesti Univerziteske klinike u Diseldorfu:

DW: Da li je etički gledano bilo pogrešno dati neispitani lek ovim pacijentima?

Torsten Feld: Mislim da nije bilo pogrešno dati im lek, ali moramo biti vrlo jasni: on nije testiran na ljudima, dok su podaci prilikom upotrebe na životinjama bili vrlo obećavajući. Zato kada dobro razmilite o etici, procenite rizike i potencijalnu korist, jasno je da je vredelo probati te lekove.

DW: Doktor Džeremi Farar, direktor britanske medicinsko-istraživačke fondacije „Welcome Trust“, zatražio je da se građanima Afrike na raspolaganje stavi ovaj eksperimentalni medikament. Da li delite njegov stav?

Torsten Feld: Na duge staze da, ali trenutno imamo samo podatke od tri pacijenta koji su ga primili, a ni ti podaci nisu konačni. Stanje se negde poboljšalo, ali to još ne znači da antitela zmapa zapravo deluju. Nemamo dovoljno podataka. Nerado podržavamo široku upotrebu leka u Africi, gde nemamo mogućnosti da kontrolišemo rizike i neželjene efekte. To bi takođe značilo i ograničene podatke u efikasnosti leka.

DW: Budući da ljudi umiru, zar ne bi bilo preporučljivo ili čak pametno dati im bilo šta što može da im bilo kako pomogne?

Torsten Feld: Bilo bi. Mislim da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) radi na tome, ali to zaista mora pažljivo da se proceni. Tu postoji još jedna stvar, a to je da trenutno nije moguće obezbediti dovoljne količine leka za stotine pacijenta. Tako imamo i logistički problem. Dobro je da je SZO počela da razjašnjava etički aspekt kako bi mogli da dođemo do napretka u lečenju u Africi. Takođe postoje i druge mere u cilju kontrole epidemije koje bi sada mogle biti prioritet.

DW: Iako je virus ebole prisutan već duže, zašto je bilo tako malo istraživanja i interesovanja za razvoj leka ili vakcine?

Torsten Feld: Kada govorimo o istraživanju nekog leka, onda uvek govorimo i o novcu. Farmaceutska industrija ima malo interesa zbog malog broja slučajeva, iako smo, tokom godina, bili svedoci epidemija manjih razmera. Finansijski je dakle nezanimljivo, a lekovi na kojima se trenutno radi obezbeđeni su kroz saradnju s ministarstvom odbrane SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: