10 najjeftinijih "supernamirnica"

Mnogi ljudi veruju da zdrava ishrana mnogo košta.

Izvor: thestreet.com

Nedelja, 10.08.2014.

19:56

Default images

Foto: liz west / Flickr.com

Međutim, ne morate davati bogatstvo ako želite da kontrolišete telesnu težinu, sprečite mnoge bolesti, regulišete varenje i čak poboljšate raspoloženje.

Deset namirnica koje vam predstavljamo su mnogo jeftinije i zdravije od svih vrsta “brze hrane”, peciva iz pekare i slatkiša i zato nemate izgovor da se ne hranite zdravo.

Cvekla

Foto: Danielle Scott / Flickr.com

Ovo korenasto povrće čisti telo i krv. Cvekla ima mnoštvo vitamina i minerala, uključujući kalijum, mangan, vitamine B grupe, vlakna, folnu kiselinu...

U pola šolje ove namirnice ima svega 37 kcal, pa je odlična i za regulisanje kilaže. Osim toga, može da očisti vaša creva. Cvekla: Majstor za naš organizam

Crni luk

Foto: ilovebutter / Flickr.com

Crni luk bogat je izvor polifenola i flavonoida, koji su poznati borci protiv stresa i kancera. Sumporna jedinjenja iz crnog luka pomažu u kontroli dijabetesa i zaštiti od srčanih oboljenja. Hrom, koji reguliše nivo šećera u krvi, takođe se nalazi u ovom povrću.

Flavonoidi su najviše koncentrisani u spoljnim slojevima luka. Iako su uglavnom sačinjeni od ugljenih hidrata, smatraju se povrćem s niskim udelom ovih jedinjenja, pa su idealni za dijetu. Osim toga, imaju svega 45 kalorija po porciji. Crni luk: "Začin" koji čuva zdravlje

Kupus

Foto: timlewisnm / Flickr.com

Ovo potcenjeno povrće je zapravo veoma moćno. Kupus je bogat sumpornim jedinjenjima i vitaminom C koji štiti imuni sistem i uklanja toksine. Takođe, pun je vitamina K i antocijanina, koji igraju ulogu u dopremanju hranljivih materija do mozga i time održavanju koncentracije.

Visok nivo kalijuma u kupusu otvara krvne sudove i pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Jedna šolja kuvanog kupusa ima svega 33 kalorije. Sadrži malo masnoća, a mnogo vlakana, pa vas duže drži sitim i zato je idealna hrana za regulisanje telesne težine. Kupus - idealna zimska namirnica

Banane

Foto: jeff_golden / Flickr.com

Ovo hranljivo voće odlično je za srce, zbog bogatog sadržaja kalijuma, magnezijuma, vlakana, vitamina C i vitamina B6.

Banane pomažu kretanje creva, sprečavaju gorušicu, bore se protiv depresije i snižavaju rizik od raka bubrega, dijabetesa i osteoporoze.

Bogate su i pektinom, koji se bori protiv toksina u organizmu i pomaže izbacivanje teških metala iz tela.

Prosečna voćka ima oko 110 kcal, što je čini veoma hranljivom. Zbog visoke koncentracije šećera, trebalo bi umereno da je jedete. Banana - energija za celo telo

Kukuruz kokičar

Foto: Hey Paul / Flickr.com

Kukuruz kokičar pun je antioksidanasa koji sprečavaju bolesti srca i depresiju. Kokice zato važe za jednu od najboljih “grickalica” koje sebi možete da priuštite. Ne sadrže holesterol i niskokalorične su, a ipak bogate vlaknima.

U tri šolje kokica imate svega 93 kcal. Ipak, nemojte kupovati one koje se prave u mikrotalasnoj, nego ih pripremajte “staromodno” – u šerpi. Kokice zdravije od voća i povrća?

Integralni pirinač

Foto: Alpha / Flickr.com

Integralni pirinač, blagog orašastog ukusa, bogat je izvor selena, koji je ključan za regulisanje rada tiroidne žlezde i za imuni sistem.

Ima nizak sadržaj masnoća, a bogat je vlaknima, zbog čega je zdravija alternativa belom pirinču. Dobar je izvor mangana i nijacina, koji su važni za zdravlje mozga i srca.

Jedna šolja kuvanog integralnog pirinča ispunjava 27 odsto vaših dnevnih potreba za selenom i ima oko 216 kcal.

Lubenica

Foto: Rebecca W / Flickr.com

Ova omiljena letnja užina bogata je likopenom, nutrijentom važnim za zdravlje kardiovaskularnog sistema i kostiju. Lubenica ima i visok sadržaj vitamina A, vitamina C, bakra i kalijuma.

Ova poslastica takođe opušta upalu mišića. Ima izuzetno visok sadržaj vode (92 odsto) i bogata je elektrolitima. U jednoj šolji naseckane lubenice ima oko 46 kcal. Šest kriški lubenice jača libido

Jaja

Foto: Mike McCune / Flickr.com

Jaja su veoma bogata holesterolom, ali jedno jaje dnevno vam sigurno neće naškoditi. Zapravo, žumance, osim ozloglašenog holesterola, ima mnogo vitamina, minerala i dobrih masti. Belance je gotovo čist protein.

U jajima se nalazi niz nutrijenata koji se bore protiv raznih bolesti.

U jednom jajetu ima oko 77 kcal. Jaja su superhrana

Pasulj

Foto: CIAT / Flickr.com

U samo jednoj šolji pasulja ima 17 grama vlakana i mnogo proteina. Pasulj takođe ima nizak sadržaj masti, a mnogo ključnih nutrijenata poput kalcijuma, kalijuma i mangana.

Pasulj smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i raka dojke i debelog creva.

Sve sorte u proseku po porciji imaju 100 kcal. Evo zašto treba da jedete pasulj

Ovsene pahuljice

Foto: Stacy Spensley / Flickr.com

Ova žitarica bogata vlaknima dugo će vas držati sitim i idealna je za doručak. Poznata je kao “superhrana” zbog rastvorljivih vlakana i zdravih ugljenih hidrata.

Pomaže u suzbijanju apetita, snižava holesterol, reguliše funkcije creva i bori se protiv kancera.

Po porciji, ovsene pahuljice imaju oko 124 kcal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: