Toplotni udar: Šta trkači moraju da znaju

Trenutno se vodi krajnje žustra debata u naučnoj zajednici u vezi sa tim da li su veće šanse da će osoba umreti od toplotnog udara ili srčanih problema tokom dugog trčanja, piše "Huffington Post".

Izvor: Huffington Post

Nedelja, 10.08.2014.

15:46

Default images

Rezultat debate: Nedavna studija objavljena u žurnalu „American College of Cardiology” zaključila je da u toplim klimama, trkači imaju 10 puta veće šanse da umru od toplotnog udara.

Ovo se kosi sa nalazima ranije studije objavljene u “Medicinskom žurnalu Nove Engleske”, koja je otkrila samo jednu smrt uzrokovanu toplotnim udarom i 42 povezane sa srčanim problemima na uzorku od 10 milina trkača.

“Toplotni udar je neočekivan i može se desiti po bilo kakvom vremenu bilo kakvom trkaču. Trkači bi trebalo da kontrolišu svoj ego i sklone se u hlad ili poliju vodom. Naravno, oni koji su takmičarski nastrojeni neće se povinovati ovim pravilima. ”, izjavio je kardiolog Lior Jankelson.

Kada trkači počnu da razvijaju komplikacije uzrokovane toplotnim udarom, prvo dolazi do blage dezorjentisanosti, slabosti a može se pojaviti i vrtoglavica kao i povraćanje.

Kada dođe do toplotnog udara, on je praćen generalnim kolapsom i potrebno ga je sanirati što je brže moguće.

5 načina na koje možete da izbegnete toplotni udar:

1. Budite svesni svojih granica

“Veoma je važno da svaki trkač poznaje svoje fizičke granice i spremljenost. Jedan od znakova koji ukazuje na problem i signalizira vam da prestanete je kada osetite loš osećaj koji je disproporcionalan uobičajenom osećaju koji imate kada se bavite tim tipom i intenzitetom fizičke aktivnosti”, tvrdi Jankelson.

2. Više vode nije rešenje

“Krajnje je pogrešno uverenje da ćete konzumacijom vode sa ciljem da zamenite izgubljenu tečnost držati vaše telo u balansu i da će vas zaštititi od toplotnog udara. To nije tačno”, tvrdi Brent Rubi, direktor Centra za radnu psihologiju i vežbanje metabolizma u Montani.

3. Budite svesni okoline i prilagođavajte se u skladu sa njom

I Rubi i Jankelson naglašavaju značaj aklimatizacije na klimu u kojoj će neko trčati. Ukoliko je klima toplija, provedite više od nedelju dana privikavajući telo na tu temperaturu. Trkači moraju da paze na najosnovniju stvar – ne bi smeli da u istom ritmu trče u toplijoj klimi ako nisu naviknuti na vrućinu.

4. Razmislite da preskočite trku ukoliko ste bili bolesni u proteklih nedelju dana

Trkači koji su primetili bilo kakve simptome bolesti nedelju dana pre trke, posebno groznicu, znatno su ranjiviji na toplotni udar i trebalo bi da još jednom razmisle o svom učešću na trci.

5. Usporite

Ukoliko vam se učini da vam je toplo, onda verovatno i jeste. I to je siguran signal da bi trebalo da usporite. Smanjenje tempa je jedna od najboljih stvari koju možete da uradite.

Foto: Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: