"Svi zaraženi od ebole moraju da imaju istu šansu"

Tri vodeća svetska stručnjaka za ebolu pozvala su da se obolelima od ebole u Africi daju eksperimentalni lekovi dok traje epidemija te smrtonosne bolesti u tri afričke države.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

09:35

Default images

Napominjući da je američkim humanitarcima koji su se zarazili u Liberiji dat neodobreni lek pre nego što su evakuisani u SAD, stručnjaci među kojima i Piter Pjot koji je otkrio ebolu 1976. rekao je da bi i zaraženi Afrikanci trebalo da dobiju istu šansu, prenosi Independent.

Pjot, Dejvid Hejman i Džeremi Ferar, svi uticajni profesori infektologije i direktori u Londonskoj školi higijene i tropske medicine, Centra "Chatham House" za globalnu sigurnost zdravlja i udruženja "Wellcome Trust" kažu da se sprovode klinička istraživanja nekoliko antiviralnih lekova, antitela i vakcina za moguće lečenje ebole.

"Afričkim vladama trebalo bi da se omogući da donesu izbor - ali kada budu znali sve informacije - hoće li ili neće koristiti te proizvode, npr. radi zaštite zdravstvenih radnika koji su izloženi posebno visokom riziku zaraze," napisali su stručnjaci u zajedničkom saopštenju."Svetska zdravstvena organizacija (SZO, eng. WHO), jedino telo sa potrebnim međunarodnim autoritetom za odobrenje takvog lečenja, mora da preuzme veću ulogu."

Gotovo 900 ljudi u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji umrlo je, a više od 1600 zaraženo od pojave virusa ebole u Gvineji u februaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: