Doručkom protiv mamurluka

Iako za mamurluk nema pravog leka, neke namirnice mogu vam pomoći da brže "dođete sebi".

Izvor: yahoo.com

Petak, 01.08.2014.

13:36

Default images

Foto: Kai Hendry / Flickr.com

Većini ljudi se barem jednom desilo da pretera sa alkoholom, a posledice te greške oseti ujutru.

Srećom, doručak vam može pomoći da se brzo oporavite. Evo namirnica koje bi trebalo da imate pri ruci, ako ovog vikenda pređete granicu.
  • Banane ili kivi, kao i ostalo voće bogato kalijumom. Zbog diuretičkog efekta koji alkohol ima na telo, tokom opijanja gubimo previše elektrolita, koje treba da nadoknadimo adekvatnim namirnicama.
  • Kiseli krastavčići, zato što su bogat izvor vitamina A, vitamina K, gvožđa, kalcijuma, mangana i kalijuma, odnosno nutrijentima koji smanjuju simptome mamurluka.
  • Jaja su prepuna amino kiselina koje podstiču funkcionisanje jetre.
  • Paradajz je odličan izvor likopena, antioksidansa sa protivzapaljenskim svojstvima. Najviše ga ima u kuvanom paradajzu, tako da se možete opredeliti za sok od ovog povrća.
  • Đumbir blokira receptore serotonina u vašem želucu, pa je odličan za borbu protiv mučnine.
  • Orašasti plodovi, naročito usoljeni, mogu dovesti u ravnotežu nivo šećera u krvi, koji je obično visok posle konzumacije alkohola.
  • Mnogo vode! Pošto alkohol dehidrira telo, morate nadoknaditi izgubljenu tečnost.


Koji je vaš recept za mamurluk?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: