Od aspirina "više štete nego koristi"

Milioni odraslih koji svakodnevno uzimaju aspirin, kako bi sprečili srčani udar, zapravo sebi povećavaju rizik od infarkta, pokazalo je novo istraživanje.

Izvor: Daily Mail

Nedelja, 27.07.2014.

12:28

Default images

Foto: brx0 / Flickr.com

Gotovo četvrtina odraslih (23 odsto) ima gen koji u kombinaciji sa analgetikom, uvećava šanse od srčanog udara, kažu naučnici.

To znači da jedna od 100 osoba sa genom koje uzimaju ovaj lek, može imati probleme sa srcem, koji bi se inače mogli sprečiti.

Iako su ranije studije pokazale da aspirin povećava rizik od unutrašnjeg krvarenja, nova studija, koju su predvodili naučnici Univerziteta Harvard (SAD), prva je koja povezuje opasnosti uzimanja ovog leka sa varijacijama u genima.

Dr Ketrin Hol, vođa studije, kaže: "Treba da posmatramo ljude kao individue, određene konstelacije gena i sve to uzmemo u obzir. Ako istraživanje bude potvrđeno u daljim ispitivanjima, logičan korak je da testiramo svakog na određene gene, pre nego što im propišemo aspirin".

Ranije studije bacile su sumnju na nekada uobičajenu proceduru propisivanja aspirina za prevenciju srčanog udara.

Otkrile su da neki ljudi od tog analgetika nemaju koristi, ali i da te tablete ne umanjuju rizik od smrtnog ishoda usled moždanog i srčanog udara. Ipak, smanjivao je rizik od blažih oblika srčanog udara za oko 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: