Da li urin pomaže u lečenju uboda meduze?

Da li uriniranje na deo tela koji vam je ubola meduza pomaže?

Izvor: Fox News

Četvrtak, 24.07.2014.

17:48

Default images

Odgovor je: i da i ne.

To je zbog toga što se telo zapravo prilikom uboda meduze bori sa dva različita (i bolna) problema. Prvo, hiljade mikroskopskih iglica u vašoj koži ispuštaju otrove. Drugo, oni prodiru još dublje u vaše telo.

Mokrenje na deo tela koji je pogođen ubodom meduze samo pomaže u ovom drugom. Urin ima prirodno nizak pH, što sprečava ćelije da otpuštaju više otrova i uklanjaju cele žaoke, koje su se možda pričvrstile za vašu kožu.

Dok sirće (još jedan popularan "lek") takođe ima nizak pH, urin ima dve važne prednosti: topao je i uvek spreman za upotrebu.

To je važno zato što je dokazano da topla voda može deaktivirati otrov koji je već dospeo u vaš epidermis.

Dakle, mokrenje na mesto uboda pomaže, ali i topla voda. Samo se pobrinite da se posle toga temeljno okupate, pošto je dokazano da urin ipak nije sterilan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: