Zašto je brazilska depilacija opasna?

Za hiljade žena širom sveta depilacija područja prepona (i nešto dublje) deo je redovne nege tela.

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 21.07.2014.

21:15

Default images

Foto: Neo-Kat / Flickr.com

Međutim, stručnjaci kažu da ova procedura može imati brojne posledice po zdravlje.

Nova studija koja je objavljena u žurnalu JAMA Dermatology pokazala je da se depilacija prepona voskom povezuje sa povećanim rizikom od seksualno prenosivih infekcija.

Naime, uklanjanje dlačica iz pubične oblasti može dovesti do stanjivanja membrane na površini kože koja se nalazi tik uz sluznicu vagine, što olakšava virusima i bakterijama prodiranje u organizam.

Seksualni promiskuitet se takođe povezuje sa uklanjanjem dlačica iz genitalne regije, što je još jedan od razloga zbog kog mu se pripisuje veći rizik za seksualno prenosive bolesti.

"Uređivanje dlačica u genitalnoj oblasti praktikuju žene svih društava i demografskih grupa. U SAD, žene se češće podvrgavaju tim tretmanima motivisane seksom, a obično prestaju da depiliraju genitalnu oblast kada izgube stalnog seksualnog partnera", stoji u studiji.

Iako se ova procedura smatra bezbednom, depilacija voskom stvara mikro povrde kože i njenih dubljih slojeva.

To dovodi do folikulitisa, infekcije folikule dlake, iritacije, pa čak i razvoja siringoma, benignih tumora.

Osobe koje se depiliraju sklonije su infekcijama izazvanim bakterijama staphylococcus aureus, streptococcus pyogenes i pseudomonas aeruginosa. Prenose se zaraženim alatima za nanošenje voska, ili od osobe koja izvodi depilaciju.

Istraživači pišu: "Uklanjanje dlačica voskom takođe izaziva povrede, a u ekstremnim slučajevima one su toliko ozbiljne, da zahtevaju presađivanje kože"

Ranije studije su pokazale da uklanjenje dlačica iz genitalnog područja čak smanjuje rizik od nekih seksualno prenosivih bolesti.

Reč je o stidnim vaškama, kojih ima sve manje, zahvaljujući trendu uređivanja dlačica "tamo dole".

Australijski naučnici navode da se na glavnoj klinici za lečenje seksualno prenosivih bolesti u Sidneju nisu susreli sa ženom koja ima stidne vaši još od 2008. a i broj zaraženih muškaraca opao je za 80 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: