Deca gej roditelja su srećnija i zdravija od vršnjaka?

Deca koju su podizali istopolni parovi su zdravija i srećnija u poređenju sa svojim vršnjacima, tvrdi nova studija - jedna od najvećih ovog tipa.

Izvor: B92

Nedelja, 13.07.2014.

21:55

Default images

Foto: Freedom To Marry/Flickr.com

Studiju je sproveo Univerzitet u Melburnu, a cilj je bio opisati "fizičko, mentalno i socijalno stanje" dece homoseksualnih ili lezbijskih roditelja i to kakav uticaj ima ova stigma na njih.

Prosečno dete koje je vaspitavao par istopolnih roditelja je u prednosti za 6% kada je u pitanju opšte zdravlje i porodična kohezija.

Kada su ponašanje, mentalno zdravlje i samopouzdanje u pitanju, ova deca su na istom nivou kao njihovi vršnjaci, deca heteroseksualnih roditelja.

"Porodice sa gej i lezbijskim roditeljima se slažu dobro i to ima pozitivan uticaj na ukupno zdravlje dece", kaže dr Sajmon Krauč iz dečjeg zdravstvenog programa Džek Brokof, Centra za jednakost pri Univerzitetu u Melburnu.

On misli da je isticanje veština u odnosu na tradicionalne uloge polova znatno uticalo na rezultate.

"To znači da se ljudi late posla koji im više ide od ruke pre nego što upadaju u polne stereotipe", kaže on i dodaje, "Upravo ovo dovodi do većeg porodičnog slkada, a samim tim ido zdravlja".

Više o ovoj studiji pročitajte ovde.

U studiji je učestvovalo 500 dece i 315 homoseksualnih roditelja i rezultati su slični istraživanju s početka godine, gde je rezultat bio da deca lezbijki imaju bolje samopouzdanje od dece heteroseksualnih parova, piše Hafington post.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: