Malo alkohola uz zdrave navike - dobro za srce

Istraživanje kanadskih naučnika s MekMaster univerziteta povezuje malu do umerenu konzumaciju alkohola s 13 odsto manjim rizikom za srčani udar - infarkt.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.07.2014.

11:31

Default images

Međutim, naučnici dodaju da nije bilo moguće izdvojiti tip alkoholnog pića s najizraženijim pozitivnim efektom na zdravlje srca, pokazuju rezultati objavljeni u naučnom časopisu "Circulation" a zasnivaju se na podacima prikupljenim u 52 zemlje od 27.500 ispitanika.

Pored toga je utvrđeno da preterana konzumacija alkohola rezultira 40-procetnim povećanjem rizika za infarkt, posebno kod osoba starijih od 65 godina.

S druge strane, ženama se preporučuje dnevna konzumacija do jedne doze alkohola, a muškarcima najviše do dve doze nekog alkoholnog pića dnevno.

Usvajanje zdravih životnih navika, takodje, dovodi do smanjivanja rizika za bolesti srca, pokazuje istraživanje sprovedeno u Americi na ispitanicima starim od 38 do 50 godina.

Naučni nalazi su prikupljeni od 5.000 osoba koji su praćeni 20 godina, a ispitanici su na početku istraživanja bili stari od 18 do 30 godina. Takođe je utvrđeno da usvajanje loših životnih navika u mladosti rezultira povećanjem rizika za bolesti srca, ali da pozitivne promene u pogledu ishrane i fizičke aktivnosti mogu taj rizik znatno da smanji.

Među faktore koji znatno dprinose smanjivanju rizika za bolesti srca spadaju i prestanak pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola.

Tokom istraživanja, zdrave životne navike usvojilo je oko 25 odsto ispitanika, piše stručni časopis "Circulation".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: