Da li vam je potrebna eliminaciona dijeta?

Eliminacione dijete mogu pomoći osobama koje pate od alergija na određene namirnice, ali i pročistiti organizam. Međutim, izbacivanje čitavih kategorija hrane – glutena, mlečnih prerađevina, šećera, kukuruza ili soje – zapravo može biti kontraproduktivno.

Izvor: Yahoo!

Petak, 13.06.2014.

19:10

Default images

Izbacivanje čitavih grupa hrane postalo je popularna taktika za mršavljenje, jer deluje jednostavno.

Tako dolazi do kalorijskog deficita i mršavljenja, kao i svakog puta kada uvedemo drastične promene u ishrani.

Međutim, pre nego što sami odlučite da otpišete neke namirnice, trebalo bi da razmislite o tome da li je to pravi potez za vas.

Foto: Beth Rankin / Flickr.com

Vašem telu je ta namirnica možda potrebna

Ako ste "bežeći" od glutena eliminisali skrobasti krompir i žitarice, oduzeli ste organizmu hemikalije poput serotonina koje se bore protiv stresa.

Osim toga, izbacivanje ugljenih hidrata može dovesti do otpornosti na insulin.

Možete izgubiti fleksibilnost metabolizma

Da li ste čuli za intoleranciju na laktozu? A da li znate da se ona može razviti tokom života? Naime, organizam osobe koja eliminiše mlečne prerađevine iz ishrane tokom dužeg vremenskog perioda, može prestati da luči enzime za varenje laktoze.

Raznovrsnom ishranom vi sprečavate da se to desi.

Foto: Chris Buecheler / Flickr.com

Možda vam nedostaju važni nutrijenti

Ako izbacite mlečne prerađevine, bogat izvor kalcijuma, morate povećati unos namirnica bogatih ovim mineralom. Ako izbacite meso, gubite važne proteine, vitamine B6 i B12, gvožđe i cink.

Pošto se oni teže apsorbuju iz biljnih namirnica, potrebno vam je mnogo raznovrsne hrane kako biste nadoknadili taj gubitak.

Možete upasti u začarani krug

Ako eliminišete iz ishrane namirnicu koju volite da jedete, možete upasti u začarani krug gladovanja i prejedanja. Šećer je dobar primer, jer posle dužeg vremena izbegavanja slatkiša, prvog puta kada se ponovo s njim susretnete, poješćete celu kutiju, umesto jedne poslastice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: