Kako izgleda biti alergičan na sunčevu svetlost

Majka i njen trinaestogodišnji sin iz Velike Britanije pate od retke alergije koja sunčeve zrake pretvara u izvor agonije, prenosi Newser.

Izvor: Newser

Utorak, 10.06.2014.

17:50

Default images

U pitanju je alergija nazvana EPP i izaziva je nedostatak enzima koji čini nervne završetke kože izuzetno osetljivim na UV zrake.

Izloženost sunčevim zracima može izazvati svrab i bol, a u pojedinim slučajevima otoke i curenje tečnosti kada su krvni sudovi zahvaćeni.

Kler Tarner priznaje da je bila „slomljena“ kada je saznala da i njen sin Sem ima ovo nasledno stanje koliko je toliko ozbiljno da čak i slabe sijalice mogu da dovedu do problema.

„Mi smo poput familije vampira – ne možemo da izađemo na sunce i provodimo naše živote u mraku. Ukoliko na suncu provedem nekoliko trenutaka imam osećaj kao da me neko poliva kipućom vodom“, kaće ona.

Kler je prinuđena da pažljivo planira svaki delić njihovog života – rezerviše stolove u restoranu daleko od prozora i zaobilazi odmore u zemljama u kojima su visoke temperature.

„Semu je jako teško. To je nešto sa čime ćemo morati da živimo do kraja naših života“, dodaje.

Džordžina Dejvis je još jedna osoba koja pati od ovog problema. Ona mora da izbegava ekrane televizora i monitora, koji takođe emituju UV svetlost.

„Najgori je emotivni uticaj. I dok je moj brak snažan, i moja deca nemaju EPP, to što nikada ne izlazimo otežava nam da stvorimo nova prijateljstva, a veliki šešir, naočari za sunce i rukavice koje često nosi i unutar prostorija, čine da ljudi misle da sam čudan“, tvrdi Džordžina.

Međutim, ona napominje da je dobila na fizičkoj snazi zahvaljujući uzimanju vitamina D i da je uspela da upozna ljude sa sličnim problemom na Fejsbuku.

„Po prvi put u životu imam prijatelje koji me u potpunosti razumeju“, dodaje ona.

Foto: Image courtesy of samarttiw / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: