Kako izlečiti infektivne bradavice?

Infektivne bradavice koje se lako šire najbolje je odmah ukloniti. Najčešće je dovoljan jedan tretman, radi se u lokalnoj anesteziji.

Izvor: novosti.rs

Nedelja, 11.05.2014.

21:15

Default images

Bradavičaste promene na koži mogu da budu virusnog porekla, posledica oštećenja kože od sunca ili čak genetski predisponirane. Kako su najčeće infektivne i lako se šire, bradavice bi trebalo što pre ukloniti, a na koji način zavisi od vrste izrasline, kao i od starosti pacijenta, pojašnjava dr Svetlana Đurišić, dermatolog ordinacije „Dermatim“.

"Najčešće se za skidanje bradavica primenjuju tretman tečnim azotom ili kriohirurgija, elektrofluguracija radiotalasima, lasersko uklanjanje, uklanjanje preparatima sa salicilnom kiselinom ili aplikacija citostatskog preparata u samo tkivo bradavice", nabraja dr Đurišić."Neinfektivne promene, poput seboroičnih keratoza i mekih fibroma, bezazlene su izrasline na koži i predstavljaju uglavnom samo estetski problem. Njih nije neophodno uklanjati iz zdravstvenih razloga, a ako se pacijent odluči za intervenciju, onda je povoljnije uraditi kada su promene manje, zbog bržeg zarastanja."

Hirurško uklanjanje primenjuje se samo kada je keratoza veća od dva centimetra ili se naslanja na rub trepavica.

Ove vrste izraslina mogu da budu zdravstveni problem samo ako su na mestima gde smetaju vidnom polju ili ako se kompromituje cirkulacija mekog fibroma, pa nastane bolan otok.

U državnim ustanovama uglavnom prednjači tretiranje bradavica krioterapijom - tečnim azotom, metoda koja se još koristi i u svetu, ali je manje komforna i najmanje efikasna u odstranjivanju bradavica. Pritom, potrebno je da se tretman ponovi više puta. Ako se uklanjanje radi radiotalasima, laserom ili kauterom, promena može da se otkloni u potpunosti i nema potrebe za daljim tretmanima.

1. Uklanjanje bradavica radiotalasima - 2.000 do 5.000 dinara tretman

Ovu metodu dermatolozi navode kao najbolju, jer najmanje oštećuje kožu, a najčešće je dovoljan jedan tretman. Intervencija se radi pod lokalnom anestezijom. Kod manjih promena na licu, vratu ili genitalijama može da se koristi anestezija kremom, ali ako su promene na šakama, stopalima, ili su veće od pet milimetara, neophodna je anestezija iglom da bi intervencija bila bezbolna.

Tretman radiotalasima ostavlja suvu krastu, ili udubljene u koži, koje se posle dve nedelje izjednačava sa okolnom kožom.

2. Tečni azot (krioterapija) - od 1.000 do 1.200 dinara po tretmanu

Krioterapijom se zamrzava tkivo bradavice. Pritom se formira podliv ispod promene i krasta sa kojom bradavica otpada. Da bi bradavica bila uspešno uklonjena, tretman mora da se ponavlja. Zbog nepreciznosti metode, može da dođe do oštećenja i okolnog, neificiranog tkiva. Takođe, mana ove metode je što oštećenjem kože okolnog tkiva, a nisu retki ni recidivi na istom mestu. 3. Uklanjanje uz pomoć lasera - 1.500 do 5.000 dinara po tretmanu

Uklanjanje laserom je metoda tokom koje se koristi laserski zrak, slično kao i kod radiotalasnog uklanjanja zagreva se i isparava bradavica. Prilikom ove metode takođe je potrebna anestezija, a zarastanje traje duže nego kod ostalih metoda, jer se koža više oštećuje.

4. Preparati sa salicilnom kiselinom - od 500 do 1.000 dinara

Ovim preparatima se postepeno ljušti bradavica, i oni mogu da se koriste samo kod izraslina koje su smeštene na površini. Iako se ovi preparati mogu naći i u slobodnoj prodaji, preporuka je da se uvek oko njihove primene konsultuje dermatolog.

5. Uklanjanje citostatskim preparatima

Metoda se sastoji od aplikacije citostatskog preparata u samo tkivo bradavice. Potpuno je bezbedna, bez formiranja rane na mestu bradavice. Zahteva dva do pet tretmana jednom mesečno.

6. Kreme za uklanjanje bradavica

To su preparati zbog kojih dolazi do iritacije i imunološke reakcije, čija je posledica povlačenje bradavica. Ova metoda je prilično skupa, ali ne previše efikasna, sa najvećom stopom recidiva bradavica na istim mestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: