"Žene sve kasnije postaju majke i to se neće promeniti"

Tokom poslednjih nekoliko decenija, žene se sve kasnije odlučuju na potomstvo.

Izvor: Guardian

Ponedeljak, 28.04.2014.

18:50

Default images

Lekari kažu da se taj trend neće menjati.

Dr Dejvid Ričmond, jedan od najcenjenijih ginekologa – akušera u Velikoj Britaniji kaže da porast broja sve starijih majki neće ući u stagnaciju.

On dodaje da nema nikakve koristi od toga da se žene ubeđuju da treba ranije da se posvete majčinstvu.

"Mislim da je trend ireverzibilan, zato što žene postaju sve ravnopravnije u društvenom, profesionalnom, finansijskom i korporativnom okruženju. Da stavite muškarca u tu situaciju, učinio bi isto. U potpunosti poštujem to", kaže dr Ričmond.

On veruje da se to dešava zbog toga što žene žele da se osete finansijski sigurnim i zauzmu stabilnu poziciju na poslu, pre nego što odu na porodiljsko odsustvo.

Međutim, on takođe veruje da mnogi znaju koji su rizici odlaganja majčinstva, ali da upozorenja na te opasnosti neće obrnuti tok stvari.

Drugim rečima, društvo se promenilo i lekari malo šta mogu da urade kako bi uticali na to.

Lekari brinu da trudnoća u kasnijem životnom dobu povećava šansu od pobačaja i komplikacija na porođaju. Osim toga, žene koje odlažu majčinstvo takođe rizikuju da imaju probleme sa plodnošću, kao i da njihova deca pate od raznih poremećaja i urođenih defekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: