Da li je organska hrana bolja za zdravlje od “obične”?

Da li je organsko meso zdravije od običnog? Hoćemo li se razboleti ako pijemo obično mleko, a ne organsko? Ovim i sličnim pitanjima bave se mnoga istraživanja, ali još uvek nema jednostavnog odgovora iako mnoge činjenice idu u prilog tome da je organska hrana bolji izbor. Naravno, ako možete da je priuštite.

Izvor: Tportal

Utorak, 22.04.2014.

08:35

Default images

Poslednjih godina često se može čuti kako su namirnice organskog porekla puno zdravije od “običnih”, odnosno onih koje možemo pronaći u redovnoj prodaji u supermarketima. Naravno, organske namirnice su i skuplje pa je logično da se većina zapita da li zaista vredi izdvajati više novca za takve proizvode. To se zapitao i ugledni Washington Post koji je uporedio kvalitet nekoliko organskih i konvencionalnih namirnica.

Mleko

U poređenju sa običnim mlekom, organsko mleko ima veće količine MK omega-3 koje štite zdravlje srca. Međutim, nije reč o značajno velikim količinama. Ali oni koji svakodnevno piju mleko, a posebno ako to čine u većim količinama, svakako bi trebalo da se odluče za organsko mleko jer je u tom slučaju to zaista zdraviji izbor. A nekad jeftinija konvencionalna mleka mogu da sadrže i antibiotike i hormone, ali količine nisu tolike da bi bile opasne za ljudsko zdravlje. Stručnjaci daju prednost organskom mleku pa ako želite dugo biti zdravi, znate šta vam je činiti.

Meso

Situacija s mesom vrlo je slična. Baš kao i mleku, stručnjaci daju i blagu prednost organskom mesu. Meso životinja koje se hrane prirodnom hranom ima više vitamina i minerala i veću količinu omega-3. I opet, nije reč o značajno velikim količinama. Međutim, mnogi ljudi svakodnevno konzumiraju meso pa je onda i te manje količine potrebno ozbiljno uzeti u obzir. Pritom, konvencionalno meso može da sadrži antibiotike, hormone, ali i neke druge aditive koji imaju zadatak da održavaju meso što duže svežim.

Jaja

Jaja su omiljena namirnica velikom broju ljudi. Nekada je samo bilo važno da su sveža, a danas je situacija komplikovanija. Naime, istraživanja pokazuju da organski proizvedena jaja imaju bogatije nutritivne vrednosti od konvencionalnih jaja. Drugim rečima, povoljnije deluju na ljudsko zdravlje. Zanimljivo je i da su izgledom drugačija. Organski proizvedena jaja imaju puno jače izraženu žutu boju žumanca i nešto intenzivniji miris, ali i ukus. Savremeni čovek toliko se navikao na konvencionalna jaja da mu sve ove karakteristike organskih jaja deluju pomalo čudnovato, ali baš te intenzivnije karakteristike znak su boljeg kvaliteta.

Iako ima istraživanja u kojima se navodi kako nema velikih razlika između konvencionalnih i organskih namirnica, svi oni koji se brinu o svom zdravlju daće prednost organski uzgojenim namirnicama, posebno kada je reč o onima koje se redovno nalaze na jelovniku većine ljudi. Možda su količine zdravijih materija malene, ali ako se u obzir uzme vremenski okvir korišćenja određenih namirnica, te količine nisu više tako zanemarive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: