Da li dojenje i antidepresivi idu zajedno?

Naučnici tvrde da majke koje piju antidepresive, ne rizikuju zdravlje beba ukoliko ih u isto vreme doje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

11:05

Default images

Zapravo, žene na antidepresivima su mnogo uspešnije u dojenju svoje dece ukoliko nastave da uzimaju propisanu terapiju.

Ukoliko buduća majka prestane da uzima terapiju, iz straha za zdravlje svoje bebe, manje su šanse da će moći da doji dete duže od šest meseci, kada se rodi, piše Dejli mejl.

Studija tvrdi da je količina antidepresiva koja stiže do bebinog sistema tako mala da je bolje za oboje da majka nastavi sa terapijom kako bi održala mleko i smanjila rizik od postporođajne depresije.

Koristeći podatke sa Danskog instituta za rađanje, tim Univerziteta Adelaide iz Australije doneo je zaključke o ženama kojima su antidepresivi prepisani pre trudnoće.

"Pronašli smo da je dve trećine žena prestalo da uzima antidepresive kada su zatrudnele ili kada je trebalo da doje", rekao je dr Luk Grzeskoviak.

"Trećina je nastavila da uzima lekove tokom trudnoće i dojenja i ove žene su imale mnogo više uspeha u kontinuiranom dojenju koje je trajalo duže od šest meseci", dodaje Grzeskoviak.

"Žene koje su prestale da uzimaju redovnu terapiju su prestale i da doje bebe u prvih šest meseci", zaključio je.

On tvrdi da dobrobiti dojenja prevazilaze bebin rizik od antidepresiva.

"Količina antidepresiva koja se nalazi u majčinom mleku je veoma niska. Verujemo da redovno uzimanje propisane terapije i dojenje jesu najbolje kako za dete tako i ta majku".

Većina majki se bori da donese ispravnu odluku, po ovom pitanju, možda im upravo ovo istraživanje olakša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: