Celijakija povećava rizik za bolesti srca

Osobe s celijakijom, koju karakteriše reakcija imunog sistema na gluten, imaju gotovo dvostruko veći rizik za bolesti srca, utvrdili su američki naučnici s Klivlend klinike.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

13:29

Default images

U njihovom istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od oko 22,4 miliona ljudi starijih od 18 godina, od kojih je oko 24.000 imalo dijagnozu celijakije, piše portal Magazin.

Naučnici dodaju i da je prisutnost celijakije bila povezana s većim šansama za previsoku koncentraciju takozvanog lošeg (LDL) holesterola u krvi i blago povećanim rizikom za moždani udar.

Celijakiju karakteriše reakcija imunog sistema na gluten, protein prisutan u pojedinim žitaricama. Kod tih osoba konzumacija hrane koja sadrži gluten može da dovede do oštećenja tankog creva i otežane apsorpcije hranjivih materija.

Celijakija je češća kod žena, a procenjuje se da pogađa oko jedan odsto ukupne populacije. Celijakija, koju karakteriše netolerancija organizma na gluten u pšenici, ječmu i raži, spada u bolesti koje ostaju neprepoznate kod većine pacijenata uprkos dobrim mogućnostima dijagnostike.

Celijačna bolest je prisutna u celom svetu, u svim populacionim grupacijama, ali prvenstveno kod bele rase, pri čemu se klinički prepoznatljiv oblik najčešće viđa kod dece i to u uzrastu od prve do treće godine.

Svetske epidemiološke studije su pokazale da na jednog obolelog kod koga je konstatovana netoleracija na gluten dolazi najmanje sedam osoba kod kojih bolest nije prepoznata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: