Zašto su moždani i srčani udari najčešći ujutru?

Američki tim istraživača došao je do zaključka da se najveći broj srčanih i moždanih udara događa oko 6.30 sati ujutro, a stručnjaci Ženske bolnice Bringem u Bostonu su ustanovili zašto je tako.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

13:11

Default images

Proučavajući nivo proteina u krvi, oni su zaključili da je koncentracija proteina PAI-1, koji usporava razgradnju krvnih ugrušaka, najmanja u ranim jutarnjim satima.

Stručnjaci su se, takođe, posvetili analizi nivoa proteina kod 12 zdravih osoba u periodu od 12 sedmica.

U tom periodu su sagledali njihovu svakodnevnu rutinu i proučavali su kako bi se ispitanici osećali kada bi radili neke stvari koje nisu u skladu s uobičajenim rasporedom njihovih aktivnosti.

"Ustanovili smo da bioritam doprinosi povišenom riziku po kardiovaskularni sistem, što takođe ukazuje da bioritam uzrokuje jutarnju vrednost visine koncentracije proteina PAI-1, nezavisno od bilo kakvog uticaja iz spoljašnje sredine", kaže Frenk Šir, direktor Medicinskog programa hronobiologije pri Ženskoj bolnici i vođa istraživanja objavljenog u časopisu "Krv" (Blood).

On je dodao da bi jutarnji nivo proteina PAI-1 mogao da objasni štetne kardiovaskularne događaje kod rizičnih pojedinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: