Bolnice se bore da prežive

Nemački zdravstveni sistem, kome se u svetu mnogi dive, sada je poljuljan. Veliki troškovi medicinskog tretmana i konkurencija među bolnicama vode do delimično kriminalnih radnji. Često se preporučuju nepotrebne operacije.

Izvor: Redakcija: Jakov Leon, Autori: Volfgang Dik / Belma Šestiæ

Ponedeljak, 14.04.2014.

08:17

Default images

Elektrostimulator srca ili pejsmejker jednog preminulog pacijenta može se ugraditi drugom pacijentu, glasio je predlog šefa jedne bolnice. Gledano iz tehničkog ugla, to je moguće. Troškovi transplantacije bili bi svedeni na minimum. Zdravstvena osiguranja, koja u Nemačkoj plaćaju takve operacije, takva ideja sigurno bi obradovala. One su ipak odbile takvu vrstu optimiranja troškova. Eksperti sa područja medicine računaju, međutim, da su takva razmišljanja samo pitanje vremena. Trenutno postoje i drugi problemi koji pogađaju i oko 200.000 stranih pacijenata koji godišnje u Nemačkoj zatraže tretman, piše Dojče vele.

Sve manje klinika

„Ekonomska situacija u nemačkim bolnicama se pogoršava“, objašnjava Boris Augurcki sa Instituta za ekonomska istraživanja u Esenu (RWI). Naučnici sa tog Instituta koji se bave istraživanjem zdravlja savetuju političare i svake godine objavljuju izveštaje o klinikama. Institut je konstatovao da svaka druga bolnica u Nemačkoj beleži gubitke u poslovanju i da joj srednjoročno ili dugoročno preti bankrotstvo. Širom Nemačke brojne bolnice se zatvaraju, jer im se poslovanje ne isplati. „U mnogim ruralnim područjima postoji opasnost da bude ugrožen zdravstveni sistem“, kaže Boris Augurcki.

Zbog toga što brojnih bolnica više nema, pacijenti iz nekih regiona do prve najbliže klinike moraju da se voze 20 minuta. U slučaju srčanog udara, duža vožnja može da znači smrt. Manje bolnica automatski znači i manju mogućnost dobijanja pomoći od specijaliste, koji bi u hitnim slučajevima mogao pacijentu da spase život.

Nepotrebne operacije

Kako bi ekonomski preživele, mnoge bolnice preporučuju nepotrebne operacije. To Nemačko društvo bolnica osporava, ali lekari koji poznaju kliničku svakodnevicu to uvek iznova potvrđuju. Lekari Paul Brandenburg iz Berlina i Bernd Hontšikic iz Frankfurta su u jednoj TV-reportaži izašli pred kamere i nedvosmisleno rekli. „Lekarima u bolnicama svakodnevno se stavlja do znanja da imaju na umu profit bolnice“. Ko takva uputstva, koja se obično izreknu „u četiri oka“, ne ispuni, preti mu zatvaranje odeljenja na kojem radi, pa samim tim i gubitak radnog mesta.

Dakle, operacije se vrše jer one nemačkom zdravstvenom sistemu donose novac. Tako je, na primer, prilikom porođaja dramatično porastao broj „carskih rezova“. Brojevi pokazuju koliko su te operacije primamljive. Jedan normalan porođaj sa angažovanjem „babice“ košta oko 800 evra. Za to bolnica od zdravstvenog osiguranja dobije 2.000 evra. Ukoliko se, međutim, izvrši „carski rez“, bolnica dobije 3.000 evra. Posebno unosne za bolnice su operacije kuka ili kolena.

„Nemačka je po broju izvedenih operacija na drugom mestu u grupi zemalja koje pripadaju Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj“, potvrđuje i profesor Folker Penter iz Savetodavnog društva KPMG, koji odlično poznaje rad bolnica. Zato on pacijentima preporučuje da kada im neki lekar savetuje takvu operaciju, obavezno potraže i mišljenje drugog lekara.

Dobro plaćene operacije istina nisu uvek štetne, ali za pacijente nose nepotreban rizik. U mnogim slučajevima je tokom tretmana došlo do teških lekarskih grešaka. Sve postane još gore kada se pojave posrednici koji za nemačke bolnice vrbuju pacijente u inostranstvu. U mnogim slučajevima sada istragu vodi državno tužilaštvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: