Muskatni oraščić - za smirenje, bolove i nesanicu

Ublažava grč u mišićima, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju.

Izvor: Izvor: Z. O. Joksoviæ / Veèernje novosti

Petak, 04.04.2014.

14:35

Default images

Za morski ili muskatni oraščić (Myristica fragrans), čiji miris i ukus daje posebnu notu kuvanom žitu i drugim kolačima, većina ne sluti da ima i jaka lekovita svojstva. Kod nas se uglavnom koristi u pripremi poslastica, dok je u evropskim kuhinjama čest sastojak jela od piletine i čorbi od telećeg i jagnjećeg mesa. Dodaju ga i spanaću, barenom krompiru i pečurkama. Kao začin savršeno se slaže sa biberom, lukom i lovorovim listom.

Muskatni orah, takođe, pomaže i kod nesanice i deluje umirujuće na nervni sistem. Ublažava grčenje mišića, olakšava bolove u zglobovima, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, a pomaže i kod zubobolje. Dobar je i afrodizijak kada se uzima u većim količinama, ali tada može da izazove i dijareju, napad panike, čak i ubrzan rad srca. To je zato što se u njemu nalazi narkotik - miristicin. Dva do tri izrendana ili samlevena oraščića mogu da uzrokuju trovanje praćeno jakim halucinacijama, mučninom i povraćanjem.

Na evropsko tlo stigao je sa ostrva Bande u arhipelagu u istočnoj Indoneziji. Holanđani, koji su osvojili ovaj deo sveta, shvatili su brzo kolika je vrednost ovog koštunjavog ploda, pa su zabranili da se odnosi sa ostrva. Tek u Drugom svetskom ratu, jedan francuski vojnik uspeo je da prokrijumčari nekoliko proklijalih semenki na Mauricijus, tako se završio monopol Holanđana u uzgajanju i trgovini muskatnih oraščića.

Osim u Indoneziji, danas se uspešno uzgaja i u Indiji, Sri Lanki, Singapuru, a posebno na Grenadi, gde je kao nacionalni simbol istaknut na zastavi.

Narodni recept

Rastvor protiv gingivitisa - U čašu proključale vode dodajte pola kašičice muskatnog oraha u prahu. Ostavite da se ohladi, pa tokom dana nekoliko puta ispirajte usta. Rastvor se ne guta, a pomaže kod svih oralnih infekcija.

Za reumu - Rastopiti dve kašike svinjske masti i dodati tri kašike suncokretovog ulja. Zagrejte sve i dodajte kašiku muskatnog oraha u prahu, dobro promešajte. Sipajte u teglu i ostavite da se ohladi. Pre upotrebe dobro zagrejte kašiku kojom uzimate sadržaj, nanesite na gazu i stavite na reumom zahvaćeno mesto, držite oko 20 minuta.

Tinktura protiv nesanice - U šolju 70% alkohola dodajte kašičicu muskatnog oraha, dobro promešajte i ostavite na suncu pet dana. Zatim dobro zatvoren čuvajte na hladnom mestu. Za nesanicu, uznemirenje i nervozu u kašiku meda dodajte 10 do 15 kapi tinkture, ostavite da se rastopi u ustima pa progutajte.

Izvor: Večernje novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: