Pripazite, ove su namirnice opasne po zdravlje

Naši su preci uglavnom jeli sirove namirnice. Neke od njih najbolje je tako konzumirati, ali pojedine mogu biti opasne po zdravlje ako se ne kuvaju ili izbegavaju.

Izvor: Tportal

Subota, 29.03.2014.

08:45

Default images

Piletina

Kroz proces obrade do dolaska na police u trgovinama piletina može biti prepuna najrazličitijih bakterija, a sigurno vam se barem jednom dogodilo da je meso bilo pokvareno, iako je imalo dobar rok trajanja. Neke od tih bakterija izuzetno su opasne i možete završiti na lečenju u bolnici. Bez obzira na način pripreme, piletinu bi trebalo termički obraditi na najmanje 165 stepeni.

Jaja

Da, poznato je da sportisti i osobe koje paze na zdravu ishranu jedu sirova jaja, ali to može biti vrlo opasno. Ako se jaja termički ne obrade pre jela, rizikujete da dobijete opasne bakterije poput salmonele. Kulinarska internet stranica thedailymeal.com piše da se salmonela pojavljuje na jedno od 30.000 jaja. Inače se nalazi u žumancetu, pa ga svakako izbegavajte ako želite da jedete sirovo jaje.

Koštice određenog voća

Koštice jabuka, breskvi ili manga, krušaka i marelica ne bi trebalo da jedete iako se čini da, primera radi, koštice od breskvi imaju mali plod kada se rastvore. Unutra se zapravo nalazi amigdalin koji se može pretvoriti u cijanid. Sigurno je da su potrebne velike količine da biste se doveli u veliku opasnost, ali zašto uopšte rizikovati.

Zeleni krompir

Znate kako krompir može da poprimi zelenkastu boju? E, pa takva vrsta krompira je opasna po zdravlje jer sadrži toksični solanin. I male količine mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakteriše povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crevima, aritmije srca i glavobolja. Kuvanjem se ne gubi iz krompira pa je potrebno da budete veoma oprezni. Solanin je obično skoncentrisan u proklijalom krompiru.

Svinjetina

Iako se više ne drži do rigoroznih pravila kako svinjetina mora biti reš pečena da ne bude opasna, nije preporučljivo da bude sirova. Najvažniji razlog je trihineloza i pojava pantljičare odnosno crva koji u digestivnom traktu može narasti i preko metra. Ova pojava datira još iz dana kada se kod uzgoja svinja nije pazilo gde lutaju i šta jedu, ali bez obzira na bolje uslove, nije preporučljivo jesti sirovo meso.

Lišće rabarbare

Uvreženo je mišljenje da je sirova rabarbara opasna za zdravlje, ali zapravo su to njeni listovi. Oni sadrže visoke nivoe toksina imenom oksalna kiselina koja konzumacijom može prouzrokovati ozbiljna oštećenja bubrega, a možda čak i smrt. Čak i mala količina može izazvati reakciju.

Foto: Image courtesy of rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: