Da li je đumbir zaista toliko zdrav?

Taj, u našim kuhinjama - nedavno otkriven koren, telu daje energiju, a pozitivno deluje i kod probavnih smetnji, zatvora, loše cirkulacije... Ublažava simptome arteroskleroze, artritisa, mučnine, hemoroida, grčeva, glavobolja, alergija i pospešuje rad srca. Koristi se i za ublažavanje menstrualnih grčeva i reguliše menstruaciju. I to nije sve...

Izvor: Klix.ba

Sreda, 26.03.2014.

13:00

Default images

Đumbir je izuzetno delotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, jača imunitet, i smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i hroničnih bolesti poput dijabetesa. Sastojci đumbira čine creva glatkima i ubrzavaju kretanje hrane – smanjuju nadutost i ostale neugodnosti.

Čaj od svežeg đumbira ublažava bol i kiselinu u želucu i deluje protivupalno. Vrlo je efikasan u čišćenju organizma od parazita i bakterija, ubija patogene bakterije i pogoduje razvoju dobrih bakterija. Jedan je od najboljih prirodnih lekova koji suzbija glavobolju/migrenu, posebno u početnoj fazi.

Čim počnete da osećate glavobolju, dobro je popiti dve velike kašičice praha đumbira otopljenog u vodi, a u većim dozama snižava holesterol.

Istraživanja su pokazala da đumbir smanjuje i širenje ćelija obuhvaćenih rakom i ublažava mučnine tokom hemoterapije. Vrlo je bogat izvor kalcijuma i gvožđa, pa ga je poželjno dodati u variva, čorbe, čajeve, sokove…

Đumbir potiče iz Istočne i Zapadne Indije i Azije. Međutim, sada već raste svuda po svetu. Najkvalitetniji danas raste na Jamajci i Havajima, a koristi se svež i u prahu.

Svež poboljšava perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje. Čisti toksine iz krvi i telesnih tečnosti. U prahu je delotvoran kod srčanih obolenja, čisti toksine iz pluća i deluje protivupalno kod artritisa.

Ono što je još jedan plus je da je dostupan tokom cele godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: