Spanać i blitva: za vid, nervni sistem i mozak

Spanać pozitivno utiče na krvne sudove, srce, krvnu sliku i holesterol, čisti organizam.. Blitva je izuzetno delotvorna za imunitet, savršen je diuretik i idealna namirnica za održavanje telesne težine.

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2014.

19:01

Default images

Da biste brže razmišljali, imali dobru krvnu sliku i vid, a želudac dobro vario, jedite spanać (Spinacia oleracea), poručuju nutricionisti. On je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica, daje snagu, štiti od kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, katarakte, holesterola, pišu Novosti.

Zbog velikog prisustva minerala i vitamina, zovu ga “kralj povrća”. Izvanredan je izvor vitamina C i beta karotena. Da bi se zadovoljile dnevne potrebe dovoljna je šolja kuvanog spanaća.

Dobar je izvor i folata, vitamina iz B grupe, koji igra važnu ulogu u smanjenju nivoa homocisteina u krvi, sastojka za koji se veruje da kada je prisutan u visokoj koncentraciji, može da dovede do srčanog udara. Srce čuva i magnezijum, mineral važan za održavanje normalnog krvnog pritiska. Malo koja biljka ima 56 miligrama ovog minerala, kao spanać.

Važno je i da ga jedemo zbog vitamina K, koji je bitan za pravilan proces mineralizacije, odnosno zdrave i čvrste kosti. Ovo povrće je bogato i kalcijumom, natrijumom, fosforom, manganom, bakrom, cinkom, jodom, kobaltom... Ima mnogo celuloze pa je dragocen za varenje i čišćenje organizma.

Potiče iz Persije i Avganistana, u Evropu su ga tek u 11. veku preneli Mavari u opsadi Španije, da bi kasnije stigao i u Ameriku. Spanać je najbolji kada se skuva i pomeša sa sitno iseckanim čenom belog luka, sokom od sveže ceđenog limuna i maslinovim uljem. Gurmani vole da preko narendaju parmezan.

Blitva

Lekovita blitva (Beta vulgaris var cicla) zbog sličnosti sa spanaćem, često je zapostavljena u našoj kuhinji. Izuzetno je hranljiva, od nje mogu da se naprave sva jela kao od spanaća, ali spanać ne može sve što i blitva. To su, na primer, jela sa rebrima, budući da se peteljke spanaća bacaju zbog veće količine oksalne kiseline, koja može da bude štetna za organizam.

Blitva je izuzetno delotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Spada u niskokalorične namirnice, kao i sve lisnato povrće. Smatra se idealnom namirnicom za održavanje telesne težine. U tom smislu je najbolje da se spremi sa krompirom i začini limunovim sokom, koji organizmu obezbeđuje zavidne količine vitamina C, B i karotena.
blue.tofu/Flickr.com
Bogata je magnezijumom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i manganom, obiluje ugljenim hidratima, proteinima, celulozom, biljnim uljima. Celulozna vlakna su važna jer za sebe vezuju višak vode i otrovne sastojke, ubrzavaju prolazak hrane kroz creva, otklanjajući tegobe prilikom varenja. Ugljeni hidrati su veoma značajni za mozak i nervi sistem. Zato se blitva preporučuje za ublažavanje nervoze i jačanje koncentracije. Takođe, popravlja krvnu sliku, pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, jača kosti i štiti sluzokožu tela.

Ova namirnica zasićuje, jer se dugo zadržava u organima za varenje. Da ne biste osećali glad najmanje pet sati, dovoljno je da pojedete 150 do 200 grama blitve.

Blagotvorbni recepti

- Kod zloćudnih bolesti što češće jedite spanać sa pirinčem. Pirjanite ga u sopstvenom soku, sa malo ulja od maslina. Kada je gotov, dodajte mu kuvani pirinač i limunov sok, narendajte malo sveže crne rotkve.

- Za bolji rad jetre, mokraćne bešike i organa za varenje preporučuje se čaj od spanaća. Priprema se tako što se šaka lišća prelije sa dva decilitra ključale vode i ostavi da odstoji deset minuta, pa procedi i pije tri puta dnevno pre jela.

- Kod poremećaja funkcije bubrega trebalo bi da se izbegava spanać zbog oksalata, ako su prisutni u većoj koncentraciji, mogu da dovedu do zdravstevnih tegoba.

Osobama sa poremećenim radom štitne žlezde takođe se ne preporučuje spanać, jer sadrži tzv. goitrogene sastojke koji ometaju njen rad.

Prirodni antibiotik

U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa iseckanim belim lukom je prirodan antibiotik, kada se doda i peršun, pospešuje izlučivanje urina i čisti krv.

Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje se smatraju "vitaminima za oči". Spadaju u grupu karotenoida i povoljno deluju na mrežnjaču, sprečavaju makularnu degeneraciju, koja je povezana sa starenjem, a u svetu najčešći uzrok slepila. Istovremeno, čuvaju i ćelije epitela, odgovornog za dobar vid. Lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da ovaj deo tela sadrži najviše luteina, jer je najviše i izložen suncu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: