Cveklom protiv anemije

Povrće krvavocrvene boje preporučuje se trudnicama zbog gvožđa i zato što reguliše krvni pritisak i holesterol i poboljšava rad jetre.

Izvor: Izvor: Jasna Anðelkoviæ, nutricionista

Petak, 28.02.2014.

09:47

Default images

Cvekla je dvogodišnja biljka vretenastog korena krvavocrvene boje i tamnozelenog lišća, povrće koje mnogi cene, kako zbog njenog pozitivnog uticaja na zdravlje, tako i zbog lepog ukusa.

U njoj se nalazi mnogo fitonutrijenata koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, a učestvuju i u detoksikaciji organizma. Pigmenti iz cvekle, koji joj daju bogatu boju, nazivaju se betalaini. Crveni pigment, antocijan, blagotvorno utiče na eritrocite, a krvne sudove čini elastičnijim. Njen ukus je slatkast, što je posledica velike količine šećera, kog cvekla prosečne veličine ima oko 10 odsto. Dobar je izvor folne kiseline i, što je značajno za trudnice, bogata je manganom i kalijumom. Sadrži i vitamin Ce, bakar, magnezijum, gvožđe i fosfor.

Cvekla se lako vari i obiluje dijetetskim vlaknima, što je značajno za proces pražnjenja creva. Konzumiranjem ovog povrća, pored podsticanja dobrog rada digestivnog trakta, učinićete i vaše krvne sudove zdravijim, regulisaćete krvni pritisak i holesterol, a poboljšaćete i rad jetre.
Foto: LoopZilla / Flickr.com
U odnosu na drugo povrće, ima visoku energetsku vrednost: 189 kilodžula (45 kilokalorija) na 100 grama. Bogata je belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Cvekla je blagotvorno povrće za koje se smatra da pomaže našem telu da se bori protiv raznih bolesti, poput bolesti srca i nekih vrsta raka. Povoljno utiče i na nervni sistem, a iako ne sadrži mnogo gvožđa u poređenju sa recimo spanaćem, preporučuje se i anemičnim osobama. Da bi se sačuvali hranljivi i lekoviti sastojci, plod cvekle treba da se kuva do 15 minuta, iako je najbolje jesti je sirovu, izrendanu u salate ili ceđenu. Inače, ovo povrće može da se jede cele godine. U kulinarstvu se obično koristi njen koren, ali i listovi mogu da se koriste, poput spanaća.

Poznato je da je sok od cvekle lekovit i da se dosta koristi za jačanje i detoksikaciju organizma. Sok cvekle zaslađen medom povoljno utiče na regulisanje krvnog pritiska. Ako volite salatu, a patite od opstipacije, probajte kombinaciju: rendana cvekla i rendana šargarepa ili ren.

Indikator o nedostatku gvožđa

Posle umerenog konzumiranja cvekle, neke osobe imaju promenu u boji mokraće ka crvenoj. Iako je ovo potpuno neškodljiva pojava, ona može da posluži i kao indikator o nedostatku gvožđa u organizmu ili o problemima sa metabolizmom gvožđa. U tom slučaju bilo bi dobro da se obratite lekaru.

Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: