"Volela bih da imam rak dojke"

Ovim rečima je započela svoju kampanju za podizanje svesti o raku pankreasa Keri Harvi.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

15:39

Default images

Keri Harvi iz Čičestera je preminula u 24. godini. Umrla je svega godinu dana pošto je dobila dijagnozu ove brutalne bolesti, piše Dejli mejl.

Patila je od pankreatskog neuroendokrinog tumora, istog od koga je umro i osnivač kompanije Apple Stiv Džobs. Harvijeva je bila lice poslednje kampanje koja se bavila rakom pankreasa i koja je bila popriličino kontroverzna.

Činila je tri pacijenta koja umiru od raka pankreasa koji izjavljuju: "Volela bih da imam rak dojke" i "Voleo bih da imam rak testisa". Ideja kampanje jeste podizanje svesti o veoma malom procentu preživljavanja ove vrste raka.

Nekoliko nedelja pre smrti, Harvi je ispričala svoju priču na nacionalnoj televiziji i tako skrenula pažnju da svega 3% ljudi pobedi rak pankreasa i nastavi da živi.

Njen muž nastavio je njenu borbu peticijom za osnivanje fonda koji bi sakupljao novac za dalja istraživanja u cilju pronalaženja leka za ovaj tip raka.
Keri Harvi; Foto: Printscreen Youtube
Za razliku od raka dojke gde preživi 85% pacijenata i raka testisa gde preživi 97% muškaraca, u ovom tipu raka stopa preživljavanja od svega pet godina je 3%.

"Naravno da bih volela da imam rak dojke, zbog bolje stope preživljavanja. Imam tumore u grudima, ruci pa i u glavi", objasnila je Keri Harvi ideju kampanje pred smrt.

Sve je počelo vrlo tiho - zaboleo je stomak u decembru 2012. godine. Pomislivši da su u pitanju menstrualni grčevi, nije reagovala. Međutim bol se pogoršao i proširio na levu stranu njenih rebara.

Januara 2013. godine, bol je postao toliko nepodnošljiv da je otišla kod lekara u bolnici gde je radila kao administrativni radnik.

Dobila je lekove protiv bolova ali je bol postajao sve gori u naredne dve nedelje. Koža je jako svrbela toliko da se ujutru budila sva u poderotinama.
Keri Harvi; Foto: Promo plakat
Pet meseci kasnije, kada su se simptomi progresivno pogoršali, probudila se jedno jutro vrišteći od bolova i tada je dobila dijagnozu raka pankreasa.

Tada joj je urađen ultrazvuk, potom skener i utvrđeno da ima rak. Obzirom na to da joj je jetra bila veoma otečena, prvo su pomislili da je u pitanju rak jetre.

Tek kasnije su utvrdili pravu dijagnozu i to u 4. stadijumu kada se proširio na jetru i kosti.

"Nisam mogla da verujem šta me je snašno. To nije bio deo mog plana. Bila sam mlada, sa dobrim poslom, imala divnog dečka za koga sam htela da se udam i rodim decu", rekla je Keri.

Tumori nisu mogli da budu odstranjeni hirurški pa joj je data hemioterapija.

Ubrzo je prebačena na palijativnu negu jer pomoći nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: