Lekovite i ukusne semenke mirođije

Male, aromatične semenke mirođije pune su vitamina, minerala i hranljivih materija, koje povoljno deluju na zdravlje, bez obzira na godine i pol.

Izvor: Novosti.rs/Ž. P.

Petak, 20.12.2013.

08:50

Default images

Male, aromatične semenke mirođije pune su vitamina, minerala i hranljivih materija, koje povoljno deluju na zdravlje, bez obzira na godine i pol.

Kao začin dodaju se jelima, naročito masnim, jer povoljno utiču na varenje. Daju se i deci i bebama kada imaju digestivne smetnje. Ali, to je samo početak spisak lekovitih svojstava semenki ove začinske biljke. Deluju kao diuretik, koriste se kod nadimanja, opstipacije, gorušice, pojačanog lučenja kiseline u želucu, mučnine i pomažu organizmu da brže apsorbuje hranljive sastojke iz hrane.

Poboljšavaju dah koji dobija slatkast ukus, delotvornije su i zdravije od žvakaćih guma. U alternativnoj medicini se seme mirođije preporučuje osobama koje imaju bronhitis, jak kašalj i infekcije respiratornog trakta, imaju i antioksidativno dejstvo. Studije pokazuju da mogu da ublaže i neke oblike tumora. Takođe, dokazano je da u određenim dozama mogu da snize krvni pritisak, jer sadrže dosta kalijuma, kalcijuma i vlakana. Pomažu kod menstrualnih tegoba, stimulišu funkcionisanje mozga i sprečavaju degenerativne promene poput demencije i Alchajmerove bolesti, umanjuju napetost nervnog sistema...

Od semenki možete da pravite čaj, da ih žvaćete u svežem stanju, da ih dodajete kao začin mesu i jelima od povrća, a od njih se dobija ulje. U nekim slučajevima, ipak, trebalo bi biti oprezan budući da sadrže aktivne komponente koje uzrokuju kontrakcije materice, ne preporučuju se trudnicama. Ipak, dobre su za porodilje, doduše u ograničenim količinama, jer stimulišu stvaranje mleka.

Budući da se ponašaju kao estrogen, žene koje imaju problema sa reproduktivnim organima ili kancer dojke ili jajnika, ne bi smele da ih konzumiraju. U kombinaciji sa određenim lekovima, „prepisuju“ se kod epilepsije.

Ako ste alergični na šargarepu ili celer, velika je verovatnoća da ćete alergijsku reakciju da imate i na semenke mirođije, pa se savetuje da ih isprobate pre nego što ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: