Zašto treba da jedete bademe?

Bademi se smatraju jednom od prvih kultura među orašastim plodovima koje je čovek počeo da gaji. Uz to, oni su među najomiljenijim grickalicama na planeti.

Izvor: Fox News

Petak, 18.10.2013.

18:48

Default images

Prepuni su vitamina i minerala, pa nije čudo što ih lekari uvek preporučuju.

Sadrže oko 26 odsto ugljenih hidrata, od čega je 12 odsto dijetalnih vlakana. Oko 20 procenata sirovih badema sačinjeno je od visokokvalitetnog proteina sa esencijalnim amino kiselinama.

U 25 badema nalazi se oko 12 odsto vaše dnevne potrebe za proteinima. Takođe su bogat izvor vitamina E, B, vitamina i esencijalnih minerala poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, kao i zdravih masti.

Uz sve to, prepuni su fitosterola, sastojka karakterističnog za sve orašaste plodove koji se povezuje sa nižim holesterolom.

Evo šta još imaju:

Vitamin E

Bademi su među najboljim izvorima alfa-tokoferola, oblika vitamina E koji telo najlakše apsorbuje.

Važan je za vaše mišiće jer sprečava oštećenja usled slobodnih radikala posle treninga snage.

Što slobodni radikali manje oštećuju vaše mišiće, to će se vaši mišići brže oporaviti.

Korist od antioksidansnih svojstava vitamina E je i u sprečavanju oštećenja kože izazvanih suncem, a povezan je i sa zdravljem srca.

Bademi se smatraju i “hranom za mozak”. Zdrav nivo vitamina E sprečava mentalno propadanje, podstiče koncentraciju i čuva pamćenje.

B vitamini

Bademi sadrže oko 17 odsto vaših dnevnih potreba za vitaminom B2, koji pomaže telu da hranu pretvori u energiju. Ti vitamini takođe doprinose zdravlju kože, kože, očiju i jetre.

Mononezasićene masti

PincasPhoto / Flickr.com
Ove masnoće koje se smatraju “zdravim” zato što smanjuju nivo “lošeg” LDL holesterola.

Kalcijum, magnezijum i kalijum

Bademi nude minerale potrebne za zdrave i jake kosti i sprečavanje bolesti kostiju poput osteoporoze.

Brojni vitamini i minerali iz badema deluju u kombinaciji. Recimo, vitamin E, kalcijum, magnezijum i kalijum zajedno doprinose proizvodnji testosterona, što je naročito važno za muškarce starije od 30 godina koji mogu iskusiti pad nivoa tog hormona.

Kombinacija vitamina E, B i magnezijuma podstiče imuni sistem.

Mana badema?

Prepuni su kalorija. Zato osobe koje su na dijeti obično odustaju od ove grickalice. Istraživanja, međutim, pokazuju da treba nesmetano da uživaju u njima.

Naime, studija objavljena u Američkom žurnalu kliničkog nutricionizma pokazala je da osobe koje uključe orašaste plodove u ishranu gube više kilaže i smanjuju obim struka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: