Klostridija napada starije bolesnike

U protekle tri godine kod nas umrlo do 40 pacijenata kojima je infekcija izazvana klostridijom pogoršala hroničnu bolest.

Izvor: Izvor: politika.rs, O. Popoviæ

Subota, 11.05.2013.

08:56

Default images

Koliko je opasna bakterija klostridija, od koje su, sumnja se, u toku praznika u užičkoj bolnici preminula dva pacijenta, za„Politiku” objašnjava infektolog, docent dr Miloš Korać, načelnik odeljenja za gastroenterologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

– Reč je o bakteriji koja je svuda u svetu jedan od najčešćih izazivača bolničkih infekcija. Priča o njoj počinje oko 2000. godine u Americi, gde se odjedanput pojavio veliki broj infekcija u bolnicama izazvanih klostridijom, najčešće kod starih ljudi, koji su prethodno bili operisani ili su u bolnicama bili duže vreme. S obzirom na to da ova bakterija dovodi do proliva, pacijenti gube tečnost, odnosno dehidriraju, a kako je reč o starim ljudima, kod njih lako dolazi do metaboličke neravnoteže i postepeno stradaju svi organi –kaže dr Korać.

Klostridija se nalazi u organima za varenje čoveka i životinja, znači normalni je stanovnik crevne flore, ali naš sagovornik kaže da su se pojavili neki „zli sojevi”, koji su uslovili težu kliničku sliku i smrtne slučajeve u celom svetu.

– Smrtni slučajevi nisu retkost, u Srbiji je umrlo najmanje 35 ili 40 osoba u poslednje tri godine. Za ovu bakteriju postoji odgovarajuća terapija antibioticima, ali pacijenti su umrli zbog drugih, hroničnih bolesti, koje su imali, na primer pogoršanja oboljenja srca ili pretrpljenog šloga. U najvećem broju pacijenti ne umiru zbog infekcije bakterijom nego zbog opšteg poremećaja metabolizma – kaže dr Korać dodajući da se o ovoj bakteriji do sada nije pričalo iako su se infektolozi trudili da prikažu opasnost, ali se niko nije obazirao.

Glavni način borbe sa ovom bakterijom je prevencija kroz održavanje opšte i lične higijene u bolnicama. On dodaje da pacijenti u Infektivnoj bolnici napismeno dobijaju preporuke da pre i posle svakog jela peru ruke, kao i da higijenu održavaju pre i posle svake upotrebe toaleta.

Treba reći da su dve glavne komplikacije infekcije od ove bakterije toksični megakolon, gde se crevo paralizuje i prestaje da radi, i perforacija creva, ali one su retke.

– Od ove bakterije kod mlađih ljudi infekcija prolazi bez posledica. Bolest može da se primiri u crevima neko vreme, ali ako dođe do ponovnog pada imuniteta bakterija može opet da se aktivira – kaže dr Korać.

Foto: Sura Nualpradid / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: