300 estetskih zahvata "nedovoljno"

Bivša manekenka i model, Britanka Ališa Duval zasad je sa 331 estetskom operacijom i tretmanom rekorderka estetske hirugije i daleko nadmašuje Amerikanku Sindi Džekson koja se navodi kao žena sa najviše hiruških "poboljšanja" na telu.

Izvor: Jutarnji.hr

Petak, 29.03.2013.

08:55

Default images

Ališa je potrošila gotovo milion funti, a o želji za "savršenstvom" svedoči i to da je čak skraćivala nožne prste. Sada u svojoj ispovesti "Dejli mejlu" tvrdi da ju je sve to pretvorilo u zavisnicu, a već je tri puta bila na odvikavanju. Naglašava da estetski hirurzi nikada ne bi trebalo da ohrabruju žene u njihovoj opsesiji da, na primer, izgledaju kao Barbike.

Duvalova, koja je bila u vei s mnogimm zvezdama, uključujući Mikija Rurka, kaže da je imala nekoliko potencijalno opasnih i bolnih operacija. U jednom periodu odlazila je na jednu nedeljno, samo zato što je bila uverena da je ružna.

Psihička sposobnost

Beskrupulozni hirurzi pristali su da joj učine čak 50 operacija pod punom anestezijom. Tvrdi da ju je to koštalo oko milion funti, a nijedan od njih nije ni pokušao da je zaustavi.

"Hteli su samo moj novac", rekla je Ališa. Danas iskreno govori o svojoj nevolji i zato se uključila u kampanju čiji je cilj da obuzda neetične tretmane estetskih hirurga (Stop The Cosmetic Surgery Cowboys campaign).

Učesnici kampanje traže zakonske pomene za povećanje bezbednosti pacijenata, od kojih je jedna i ona da pacijenti moraju imati 30-minutne konsultacije s hirurgom kako bi se procenila njihova psihička i fizička sposobnost.

Drugačiji kriterijumi

Konsultant za estetsku hirugiju Britanskog društva za estetsku i plastičnu hirugiju Kevin Henkok kaže da manji broj pacijenata nije psihički pogodan za te opeacije.

Članovi Društva naglašavaju da čak i kad hirurzi odbiju zahvat i predlože odlazak psihoterapeutu pacijenti to ne poslušaju već idu od lekara do lekara dok jedan ne pristane. Društvo želi da napravi standardizovani upitnik u kom bi pacijente pitali i to da li su već imali više operacija kako bi se mogla proceniti moguća nerealna očekivanja.

Povećanje tih kriterijuma značilo bi da za osobe poput Ališe važe drugačiji kriterijumi.

Estetski hirug Zoran Žgaljardić kaže da, nažalost, industrija koja pravi uređaje i potrošni materijal za estetsku hirurgiju čini medveđu uslugu struci jer daje pacijentima nerealna obećanja.

Virtuelna agresija

- Razne virtuelne slike pacijenata koji nikada ne mogu izgledati kako im to sugerišu uređaji, čine neverovatnu štetu. Način koji spavamo, starimo, kakvi su nam mišići, koliko vode pijemo i slično imaće uticaj i na rezultat operacije kao što je imalo uticaj i na raniji izgled.

Nikome nije, na primer, ista leva i desna strana lica i takva se simetrija neće postići ni operacijom. Međutim, s tim se pacijenti teško mire pa bi se moglo reći da smo svi žrtve virtuelne agresije - kaže.

Dodaje da u razgovoru sa pacijentom nastoji da prepozna mogućeg zavisnika od plastične hirurgije i takve odbija.

Ališa je od prve operacije grudi, kad je imala 17 godina, još 16 puta menjala njihov oblik i veličinu. Majka dvoje dece još štošta je činila za lepotu, uključujući bizarno skraćivanje rebara kako bi imala tanji struk ili nožnih prstiju kako bi stopalo lepše izgledalo u štiklama.

U bradu je ugrađivala pa vadila implantate, a masno tkivo sa stomaka ubrizgavali su joj u obraze pa potom vadili.

Ništa je nije moglo zaustaviti, a sama tvrdi da to niko i nije pokušao, iako joj je očigledno bila potrebna psihološka provera.

Nikome nije bilo čudno čak ni to da je u jednom trenutku svake nedelje imala operaciju. Osim izgleda, za Ališu je sve bilo u drugom planu.

"Osim za obrazovanje kćerke, sve ostalo trošila sam na operacije. Jela sam pasulj na tostu i nikad nisam išla na odmor", kaže. "Jesam li sada srećna? Daleko od toga. Imala sam toliko operacija da se moje lice ne miče. Ne mogu se nasmejati kako treba i ne mogu disati kroz nos. Da nikad nisam imala nijednu operaciju, mnogo bolje bih izgledala", zaključuje Ališa.

Dijagnoza: dismorfija

Foto: YouTube
Kaže da nije slušala ničije savete. "Čak i kad me ćerka molila da prestanem, nisam poslušala. Bila sam uverena da će nova operacija sve srediti ", kaže Ališa. Dodaje da je pre svih ona odgovorna, ali deo krivice snose i lekari.

"Danas znam da nije problem u mojim grudima ili nosu, ali tada sam tako gledala na to. Lekari su se uvek slagali sa mojim konstatacijama da mogu bolje izgledati", naglašava.

U stvari Ališa pati od dismorfije, poremećaja koji izaziva bolesno opterećenje i nezadovoljstvo izgledom, a povezuje se s opsesivno-kompulsivnim poremećajem i anksioznošću.

Takve osobe često pate od depresije i poremećaja ishrane. To potvrđuje i Ališa, koja kaže da je bila na antidepresivima, a potom i na odvikavanju.

Kćeri su joj bile podsticaj da treći put potraži pomoć i sada već godinu nije bila ni na jednoj operaciji.

Studija objavljena u "Analima plastične hirurgije" pre dve godine pokazala je da jedna od 10 osoba koje idu na estetske operacije ima dismorfiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: