Stvorena sperma iz ljudske kože

Naučnici su uspeli da stvore spermu iz ljudskog tkiva. Poseban razlog da se raduju ovom otkriću imaju muškarci koji su preležali karcinom testisa, jer će tako uspeti da dobiju potomstvo.

Izvor: novosti.rs

Petak, 21.09.2012.

21:08

Default images

Muškarci koji imaju problema sa spermom mogli bi da odahnu zahvaljujući pronalasku američkih naučnika sa Univerziteta u Pitsburgu.

Naučnici su, naime, uspeli da stvore spermu iz ljudskog tkiva, tačnije iz ćelija kože. Poseban razlog da se raduju ovom otkriću imaju muškarci koji su preležali karcinom testisa, jer će na ovaj način uspeti da dobiju potomstvo.

Šta su tačno naučnici uradili? Oni su pomoću određenih hemikalija uspeli da vrate biološki sat ćelija kože i pretvore ih u ćelije koje se mogu prilagođavati kao matične ćelije.

Zatim su novostvorenim ćelijama dodali hranljive sastojke da bi se one razvile u prvi stadijum sperme odraslog muškarca. Korišćenjem sopstvene kože za ove potrebe, svaki muškarac biće siguran da će sperma imati njegove gene.

"Mislim da smo tokom istraživanja uspeli da dešifrujemo najvažniji stadijum razvoja sperme.

Sledeći naš potez je da proizvedemo spermu koja može oploditi jajašce, ali nam je za to potrebno još detaljnih istraživanja", naglasio je rukovodilac istraživačkog tima dr Čarls Ešli.

Zanimljivo je da će na ovaj način sperma biti "sveža", što je važno za muškarce koji u zrelim godinama žele da postanu očevi.

Inače, istraživanje londonskog Kraljevskog koledža obavljeno na sto hiljada muškaraca pokazalo je da i oni, poput žena, imaju biološki sat.

Što su stariji, to je rizik da potomstvo oboli od autizma ili šizofrenije veći. Sa starenjem se u spermi razvijaju mutacije koje utiču na zdravlje deteta i veću mogućnost anomalija.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: