Zaposleni u restoranima više piju

Šveđani zaposleni u ugostiteljskim objektima skloniji su alkoholizmu od ostalih stanovnika te zemlje, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Scandinavian Journal of Public Health".

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

17:45

Default images

Istraživanje je sprovedeno na hiljadu osoba uzrasta od 18 do 59 godina, od kojih je 600 ispitanika bilo zaposleno u ugostiteljskim objektima, a preostalih 400 na drugim radnim mestima.

Portal Pliva prenosi da su rezultati pokazali da "osoblje restorana, odnosno ugostiteljskih objekata, predstavlja grupu visokog rizika kada je reč o konzumaciji alkohola, koji im je na dohvat ruke.

Kako je istraživanje pokazalo, u najvećoj opasnosti da postanu alkoholičari, odnosno alkoholičarke su mlade žene stare od 18 do 29 godina koje rade u restoranima.

Više od 82 odsto devojaka tog uzrasta konzumira veću količinu alkohola, u odnosu na 72 odsto mladića iste starosne dobi.

Autor istraživanja, švedski sociolog Tor Norstroem rekao je da su rezultati za njega bili očekivani obzirom na prethodna istraživanja čiji su rezultati bili slični.

Autori istraživanja imaju dva objašnjenja za ovaj fenomen - prema jednom, ugostiteljski objekti privlače osobe koje od ranije imaju sklonost konzumiranju većih količina alkohola, a prema drugome reč je o vrlo stresnom radnom okruženju u kome su alkoholna pića zaposlenima na raspolaganju u velikim količinama.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: