"Flasteri" za zube protiv karijesa

Japanski naučnici su razvili mikroskopski tanak film koji može da prekrije zube i zaštiti ih od propadanja ili učini da izgledaju belji.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

13:00

Default images

Ovaj "zubni flaster", otporan i izuzetno savitljiv materijal, proizveden od hidroksiapatita, glavnog minerala u sastavu zubne gleđi, mogao bi uskoro da označi kraj karijesu.

"Ovo je prvi savitljivi apatitski film na svetu za koji se nadamo da će moći da se koristi za zaštitu zuba i popravku oštećene gleđi", kazao je Šigeki Honcu, profesor na Fakultetu bioloških nauka i tehnologije Univerziteta Kinki.

Istraživači su u stanju da proizvedu film tanak svega 0,004 milimetara koji postaje nevidljiv čim se stavi na zub, objasnio je prof Honcu u izjavi za AFP.

Njegova jedina mana je u tome što je potrebno oko 24 sata da se dobro pričvrsti za površinu zuba.

Trenutno proziran, film bi mogao da bude proizveden i u beloj boji radi korišćenja u kozmetičkoj stomatologiji.

Istraživači su dosad testirali film na izvađenim ljudskim zubima, ali bi uskoro trebalo da eksperiment prošire i na životinjama, kazao je Honcu, ističući da ga on testira i na sopstvenim zubima.

On predviđa da će za oko pet godina apatitski film moći da se koristi u redovnoj zubarskoj praksi, ali da bi se u kozmetičkoj stomatologiji mogao pojaviti i ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: