Bol otkriva vodu u kolenu

Višak tečnosti u zglobovima prouzrokuje otok koji može da se pojavi sa jedne ili sa obe strane, bolno mesto pocrveni, a moguće su i modrice.

Izvor: B92

Nedelja, 02.09.2012.

12:17

Default images

Voda u kolenu - bolno uvećanje količine zglobne tečnosti ili efuzija kolena, može biti uzrokovana različitim problemima od traumatskih povreda, do bolesti. Povrede bilo kog dela kolena kao što su prelom kosti, pucanje meniskusa ili ligamenta, ili povrede prilikom preopterećenja mogu da dovedu do stvaranja vode u kolenu i otoka mekotkivnih struktura oko zgloba. Od bolesti najčešći uzročnik vode u kolenu su: degenerativne promene na kolenim zglobovima - osteoarthritis (gonarthrosis), zapaljenski reumatizam (reumatoidni artritis, giht, psorijatični artritis...), septični artritis - bakterijske infekcije: najčešće staphylococcus aureus i naisseria gonorrhoeae, zatim upala zglobnih kesa (burzitis), infiltrativna oboljenja i tumori.

- Znaci i simptomi vode u kolenu zavise od uzroka koji je izazvao uvećanje zglobne tečnosti - kaže primarijus dr Vladimir A. Piščević, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u KBC Zvezdara. - Mogu se ispoljiti u vidu jednostranog ili obostranog otoka kolenog zgloba različite veličine, povišene kožne temperature i crvene boje, a ponekad su prisutne i modrice. Bol je uvek prateći znak vode u kolenu. Ograničenje pokreta uz moguće krepitacije (najčešće otežano savijanje kolena), takođe je simptom koji prouzrokuje otežan hod, pokretljivost i zglobnu nestabilnost. Drugim rečima, dolazi do slabljenja natkolene muskulature.

Šta se u stvari događa u kolenu? Prema rečima dr Piščevića, bez obzira na to šta je uzrok, najčešće dolazi do oštećenja zglobne hrskavice i do mikropukotina koštanog matriksa neposredno ispod zglobne hrskavice, kao i do oštećenja ligamentarnog aparata i meniskusa. To uzrokuje zglobnu nestabilnost. Svi ovi procesi dovode do upale zglobne kapsule koja je bogata proinflamatornim supstancama koje mogu uzrokovati uvećanje zglobne tečnosti i stvaranje vode u kolenu.

Dijagnostika vode u kolenu radi se aspiracijom zglobne tečnosti (artrocenteza) i njenom analizom u smislu mikroskopske pretrage prisutnih ćelija - bakterijska kultura, analiza boje, konzistencije i mogućnost prisustva kristala (kod gihta). Magnetna rezonanca kao i artroskopija najbolje "detektuju" patološka stanja mikro i makro trauma kosti, ligamenta, tetiva, hrskavice i meniskusa. Biohemijska analiza krvi je od najveće pomoći kada je u pitanju infektivni i zapaljenski artritis.

- U akutnoj fazi nastajanja otoka savetuju se mirovanje i krioterapija - hladne obloge uz terapiju lekovima: antireumaticima i analgeticima, povremeno i kortikosteroidima kao i grupom hondroprotektivnih lekova - kaže naš sagovornik. - U zavisnosti od mehanizma nastanka, ponekad se radi imobilizacija gipsanom longetom. Dosta često se vrši punkcija kolenog zgloba u smislu izvlačenja viška zglobne tečnosti iz zglobnog prostora. Ta procedura se može ponavljati nekoliko puta u zavisnosti da li se voda u kolenu ponovo vraća. Po smirivanju simptoma akutne faze preporučuju se nastavak lečenja fizikalnim procedurama i vežbe za jačanje natkolene muskulature. Ponekad je potrebno smanjiti telesnu težinu i nositi ortopedske uloške u cipelama.

Kako većina oboljenja ima za uzrok gubitak zglobne hrskavice i suženje zglobnog prostora, kao i oštećenje zglobnih i okolozglobnih struktura, voda u kolenu se može periodično javljati tokom života. Ali ukoliko se vodi računa - kontroliše telesna težina, nosi adekvatna obuća i uzima terapija, ovaj problem ne mora da se ponovi.

Foto: freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: