Edukacijom protiv srčanih bolesti

Više od dve hiljade srčanih bolesnika edukovano je od 2010. godine na prvom srpskom Odeljenju za edukaciju pacijenata Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, saopštio je danas taj institut.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.08.2012.

15:41

Default images

Smrt zbog kardiovaskularnih bolesti nastupa iznenada, vrlo često i pre nego što je moguće primeniti medicinsku pomoć, a kako se navodi, polaznici su prošli obuku tokom koje su upoznati s preventivnim merama koje ih upućuju šta treba da rade i faktorima rizika koji ih upozoravaju šta treba da izbegavaju.

"Bolesti srca utiču na radnu sposobnost i porodične odnose, psihofizičke sposobnosti, kao i na gubitak radne sposobnosti. Psihološki, socijalni i profesionalni faktori, kao i 'stil života', samo su neki od štetnih činilaca, odnosno 'faktora rizika' koji mogu delovati pojedinačno ili češće udruženo, kada se njihovo dejstvo potencira i multiplicira", objasnila je načelnica Odeljenja za edukaciju u Institutu za KVB Vojvodine dr Tijana Momčilov Popin.

Edukacijom je u Institutu za KVB Vojvodine od 1. jula 2010. godine obuhvaćeno 214 hospitalizovanih pacijenta, tokom 2011. - 940, a do 1. jula 2012. - 896 bolesnika.

"U daljem radu ovog odeljenja planiraju se kontrolni pregledi pacijenata sa analizom postignutih preventivnih mera i korekcijom faktora rizika", navodi se u saopštenju i dodaje da se zatim izračunava stepen opasnosti za novi koronarni dogadjaj i planiraju dalje mere prevencije u cilju smanjena rizika sa novi kardiovaskularni dogadjaj ili smrtni ishod.

Prema rečima dr Momčilov Popin, strategija prevencije kardiovaskularnih bolesti trebalo bi da bude usmerena ka opštoj populaciji, naročito zdravim individuama sa značajno povećanim rizikom, kao i sekundarnoj prevenciji obolelih.

Kardiovaskularna oboljenja, kao masovna, hronična nezarazna oboljenja, vodeći su zdravstveni problem 21. veka. Poslednjih godina veći porast učestalosti ovih oboljenja zabeležen kod žena.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: