Zdravije stajanje na poslu

Da bi nekako naterali zaposlene da pokrenu mišiće, dizajneri su osmislili kancelarijske stolove za stajanje.

Izvor: novosti.rs

Nedelja, 29.01.2012.

12:37

Default images

Višečasovno sedenje na radnom mestu skraćuje životni vek i u velikoj meri ugrožava zdravlje, upozoravaju američki stručnjaci. Prema njihovom mišljenju, ono nije ništa manje opasno od preteranog konzumiranja cigareta, jer dovodi do gojaznosti, slabljenja mišića, problema sa kičmom, kao i do kardiovaskularnih oboljenja.

Tim naučnika sa Univerziteta Kolumbija smatra da se što pre mora pronaći rešenje za ovaj veliki problem, jer zaposleni u proseku sede 8,5 časova uz samo dve do tri pauze od nekoliko minuta, kada odu do toaleta. Iako imaju pravo na pauze, većina zaposlenih nema volju da ustaje iz kancelarijske fotelje, već slobodne trenutke provode sedeći i tada najčešće jedu, čitaju, pričaju sa kolegama, pretražuju internet i čitaju elektronsku poštu, telefoniraju...

Osim što je sedenje opasno za zdravlje, ono takođe ugrožava produktivnost jer se i mozak "ulenji" posle nekoliko časova neprekidnog sedenja u zatvorenom prostoru. Da bi nekako naterali zaposlene da pokrenu mišiće, dizajneri su osmislili kancelarijske stolove za stajanje.

Istina, to rešenje nije idealno jer je naporno stajati u jednom mestu, ali su istraživanja pokazala da zaposleni koji stoje čak duplo brže obavljaju zadatke, ne gube vreme na igrice i "surfovanje" internetom, nemaju bolove u leđima i vratu, ne osećaju glavobolju posle radnog dana, možda i zato što pauze češće koriste za šetanje i izlazak napolje, nego za sedenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: